Bogdan Chirieac, analist politic, a făcut dezvăluiri privind spionajul cu programul Pegasus.
Analistul politic Bogdan Chirieac și Diana Tache au vorbit în direct în emisiunea ”Miercurea Neagră”, la DC News și DC News TV despre spionajul prin Pegasus.
”Niște regimuri nedemocratice au spionat, cu ajutorul unei companii, dizidenți, jurnaliști și așa mai departe. Poate se reface balanța, poate este pe dos și niște ziariști au program Pegasus și intră și citesc dosare fără rușine”, a spus Val Vâlcu.
”Înțeleg că sunt și zece numere de telefon în România, pe acel program Pegasus. Abia aștept să văd care sunt aceste numere de telefon. Nu am pretenția să mă asculte Pegasus, eu rămân aici în plan național, bine ascultat pe telefon”, a declarat Bogdan Chirieac.
”Foarte tare! Asta este foarte tare. Cu mine tot timpul lângă dvs., domnule Chiriac, care știți că am o deviză, noi urmărim să nu fim urmăriți, motiv pentru care cine controlează pe cine controlează vom vedea la domnul Tapalagă, la doamna Dogioiu, la ceilalți care operează cu inside-uri în timpul anchetelor penale”, a completat Diana Tache.
Vezi și: Telefonul mobil al lui Emmanuel Macron, spionat prin intermediul Pegasus
VIDEO Miercurea Neagră:
Potrivit unei investigaţii publicate duminică de un consorţiu format din 17 media internaţionale, software-ul Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, ar fi permis spionarea a cel puţin 180 de jurnalişti, a 600 de oameni politici, a 85 de militanţi pentru drepturile omului şi a 65 de şefi de companii, scrie Agerpres.
Pe această listă figurează numărul de telefon al jurnalistului mexican Cecilio Pineda Birto, împuşcat la câteva săptămâni după apariţia sa pe acest document, precum şi cele ale corespondenţilor străini ai mai multor mass-media, între care Wall Street Journal, CNN, France 24, Mediapart, El Pais sau AFP.
Programul spion Pegasus, introdus într-un smartphone, oferă atacatorului acces complet la mesajele dispozitivului, e-mailuri, microfon, cameră, apeluri şi contacte ale proprietarului dispozitivului.
NSO, acuzată cu regularitate că face jocurile regimurilor autoritare, asigură că software-ul său este destinat să fie utilizat doar pentru a obţine informaţii împotriva reţelelor criminale sau teroriste.
Ancheta efectuată de 17 media, între care ziarul francez Le Monde, publicaţiile britanică The Guardian şi americană The Washington Post, se bazează pe o listă obţinută de reţeaua franceză Forbidden Stories şi de organizaţia neguvernamentală Amnesty International. Lista ar conţine, potrivit lor, circa 50.000 de numere de telefon selectate de către clienţi ai NSO din 2016 pentru o supraveghere potenţială.
Analiza efectuată de grupul media de anchetă a localizat numeroase numere de telefon în Maroc, Arabia Saudită sau Mexic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News