Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că România putea să ia exemplul Croaţiei şi să forţeze mâna Austriei pentru un vot pozitiv legat de intrarea în Schengen.
"Dacă vrei să faci şi să îţi aperi interesele, fă cum a făcut Croaţia. Am aflat şi noi cum a intrat Croaţia în Schengen. Iniţial, Austria s-a opus Croaţiei, pentru că pe acolo vin toţi imigranţii. Dar ei au spus că nu mai dau gaz de la noul terminal de gaz lichefiat din Marea Adriatică şi nu mai dau nicio lucrare de infrastructură în Croaţia. Şi cancelarul Austriei şi-a schimbat punctul de vedere. Păi, România are nenumărate pârghii. În primul rând, pentru că la Ministerul Transporturilor sunt în derulare contracte de 500 de milioane de euro cu firme austriece. Cu două zile înainte de votul pentru intrarea în Schengen, o firmă din Austria a primit 300 de milioane lei ca să vopsească pistele la Aeroportul Otopeni.
Nu mai vorbim de interesele companiilor strategice, care exploatează resursele naturale ale României, OMV şi Schweighofer. Sunt şi alte interese strategice, conducta BRUA, conducte de gaz, etc", a precizat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.
Austria s-a opus aderării la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, dar a susţinut Croaţia. Gazul care vine din Croaţia ar putea fi o posibilă explicaţie pentru acest lucru.
Potrivit unei analize publicate pe portalul IntelliNews, Karl Nehammer, cancelarul Austriei, şi-a schimbat în doar câteva zile decizia, trecând de la dorinţa de blocare a Croaţiei la aderarea în Schengen, la cea de acceptare, deşi toate datele arată că tocmai ţara de la Marea Adriatică este una dintre sursele de migranţi ilegali pentru Austria.
Astfel, spune Marcus How, şeful departamentului de analiză al VE Insight, companie de consultanţă în domeniul informaţiilor de afaceri şi al riscurilor politice, Nehammer a fost convins de Croaţia cu două argumente.
Primul dintre ele a fost cel conform căruia Austria va primi gaze naturale de la un terminal LNG proaspăt inaugurat în Croaţia. Al doilea argument a fost unul mai dur. Croaţii ar fi ameninţat că, în cazul unui vot negativ, firmele austriece nu vor mai primi niciun mare contract de infrastructură în ţara lor, scrie G4Media.
Astfel, cancelarul austriac a cedat şi şi-a schimbat poziţia iniţială, motiv pentru care la Consiliul JAI Austria a votat doar împotriva României şi Bulgariei. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Cancelarul austriac Karl Nehammer a reafirmat refuzul pentru aderarea României şi Bulgariei în Schengen.
Conform Der Standard, acesta a spus că, în continuare, răspunsul pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este NU. Declaraţia acestuia vine în ciuda criticilor adresate Austriei, atât din România şi Bulgaria, cât şi din alte ţări europene.
Cancelarul spune că refuzul vine ca urmare a unei probleme de securitate pentru Austria şi a criticat din nou "politica eşuată de azil a UE".
"Nu va fi nicio extindere a Schengen cât timp graniţele externe nu sunt cu adevărat protejate. Politica eşuată de azil a UE a dus la această situaţie. Cât timp 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, este clar că avem o problemă de securitate care trebuie rezolvată", a declarat Karl Nehammer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News