Ionel Gălbiniță, proprietarul restaurantului cu specific românesc Dorna din Atena, a fost invitat la emisiunea „Departe de România", de pe DC News și ȘtiriDiaspora unde a vorbit despre situația economică a Greciei oferind câteva informații utile românilor care intenționează să viziteze țara sau să se stabilească acolo.
Ionel e stabilit în Grecia din 1996 și alături de moderatorul emisiunii, Gabriel Nuță-Stoica, a vorbit despre economia Greciei, prețuri și salarii.
„Am trecut printr-o pandemie și acum ne confruntăm cu un război în Europa. Au crescut prețurile în toată lumea. Cum ați resimțit în Grecia această creștere de prețuri? Cum suportă grecii creșterile?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Criza de acum e mică pe lângă criză pe care am avut-o în anii precedenți cu capital control. Am trecut printr-o perioadă de criză foarte urâtă. Eu, ca investitor, aveam la vremea aceea două restaurante și o firmă de construcții. Acum e floare la ureche!
Economia și-a revenit în Grecia după capital control, au început să vină investitori noi. Se resimte și acum criza din Ucraina la prețuri. Eu văd pentru că eu folosesc la restaurant la noi aproape 80% produse din România. Au crescut mult prețurile.
Noi am încercat să ținem cât s-a putut. Acum am ridicat și noi puțin prețurile în meniu pentru că aveam prețuri din 2006-2007 care nu au fost schimbate niciodată.”, a spus Ionel Gălbiniță.
„Prețurile la utilități cum sunt în Grecia în acest moment?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Energia electrică a crescut, la fel și gazul.”, a spus Ionel.
„Tot mai mulți români vor să se mute în țări precum Grecia, chiar și pentru o perioadă scurtă de o lună, două. Cum sunt chiriile în Atena?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Un apartament cu două camere, la ora actuală, în centrul Atenei, fără să dispună de loc de parcare privată, e undeva la 350-400 de euro. În anii precedenți prețul era mult mai mic. Vorbim de zona unde vin românii și sunt cazați, zona centrală.”, a spus Ionel Gălbiniță.
„Ce este inclus în acești bani? Este strict chiria? Utilitățile sunt separate ca în România?", a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Da, strict chiria. Se face un contract. Cu acest contract pui curentul pe numele tău, telefonul, apa și în funcție de cât consumi plătești.”, a spus Ionel.
„Care ar fi un salariu mediu în Atena, cel puțin în domeniile în care activezi tu, în construcții și Horeca?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Salariul minim pe economie este de 810 euro. În construcții la un ajutor se dau 45 de euro pe zi și urcă până la 70-80 de euro pe zi.”, a spus Ionel Gălbiniță la emisiunea „Departe de România", de pe DC News și ȘtiriDiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci