Jumătate dintre românii care trăiesc în Marea Britanie își găsesc chirie cu ajutorul prietenilor și a cunoștințelor.
Conform unui sondaj efectuat de site-ul AngliaMea.ro, aproape jumătate dintre românii care trăiesc în Marea Britanie își găsesc chirie cu ajutorul prietenilor și a cunoștințelor. Un procent de 18% folosesc anunțurile din ziarele românești, în timp ce restul folosesc anunțurile de pe site-urile britanice.
O mare parte dintre românii care oferă chirii pe site-urile românești subînchiriază o locuință. Concret, închiriază o casă iar apoi oferă câte o cameră spre închiriere altor români, obținând un profit de câteva sute de lire. Subînchirierea nu este în sine ilegală dar poate fi dacă proprietarul casei menționează expres că subînchirierea nu este permisă. În majoritatea cazurilor, această mențiune este trecută automat în contractul inițial de închiriere. Pentru evitarea unor neplăceri legale, chiriașul trebuie să-l anunțe pe proprietar de intenția sa de a subînchiria, fapt care se întamplă foarte rar. Cei care subînchiriază fără să anunțe proprietarul sau agenția riscă să fie dați afară din casă și să plătească amenzi. În cazul locuințelor sociale, fapta este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.
[citeste si]
În cazul anunțurilor de pe site-urile britanice, acestea sunt aproape întotdeauna mediate de o agenție imobiliară care se ocupă de aspectele legale și de administrarea locuinței în schimbul unui procent din chirie, de obicei oriunde între 7%-17%. Pe lângă toate acestea, contractele se semnează de obicei pe perioade îndelungate de cel puțin un an.
Cu siguranță, chiriile în Marea Britanie sunt deosebit de costisitoare. Majoritatea de peste 50% a românilor plătesc între £500-£1000 lunar pe chirie, 40% cheltuie mai puțin de £500 și doar un procent de 8% cheltuie mai mult de £1000 . Totuși, în medie britanicii alocă £1,560/lunar pe chirie iar prețurile cresc constant în fiecare an cu valori între 4 și 7,5%.
Românii care nu vor să plătească mult pe chirie sau nu au planuri de lungă durată în Marea Britanie, preferă să aleagă variante improvizate, apelând la prieteni sau la românii care subînchiriază cate o cameră într-o casă pe perioade scurte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News