Tudor Chirilă a fost la protestul organizat în Piața Victoriei pentru Alexandra, fata care a fost lăsată să moară în maternitate.
Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie. După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. Dimineaţa, starea ei de sănătate s-a înrăutăţi considerabil, decedând în Secţia de anestezie - terapie intensivă. Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.
Tudor Chirilă s-a declarat revoltat de faptul că au ieșit foarte puțini oameni în stradă după tragediile din ultimele zile care au avut loc în România.
„Sunt în Piața Victoriei și am venit aici alături de foarte puțini oameni. Sunt cu totul uimit că nici măcar ce s-a întâmplat în ultima săptămână nu ne mai mișcă. Doar 200 de oameni au putut veni aici, impresionați fiind de ce s-a întâmplat în ultima săptămână?! Alexandra voia doar să primească normalitatea, adică un ajutor medical. Ce fel de oameni suntem noi, acceptând zi de zi ce ni se întâmplă? Cum am ajuns în această situație? Cât va mai dura? Este atât de simplu să ți se poată întâmpla și ție așa ceva. Este atât de simplu să fii tu următorul. Refuzăm să ne gândim că putem fi noi următorii”, a zis Tudor Chirilă.
Apoi, artistul i-a adus critici vehemente lui Klaus Iohannis. L-a numit „ticălosul șef, președintele fantomă, președintele mut, președintele imbecil”.
Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare". Diagnosticul stabilit la internare a fost de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară".
Inspectorii sanitari au stabilit că „de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35, nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire" pentru tânăra respectivă.
Bucureștenii revoltați de moartea Alexandrei Ivanov, alături de Asociația Mame pentru Mame, protestează duminică, 27 august, în Piața Victoriei.
„Solicităm următoarele:
Transparență totală în legătură cu ancheta de la Botoșani;
Asigurarea unui sistem funcțional de avertizare de interes public, care să protejeze avertizorii din interiorul instituțiilor de sănătate și, astfel, să faciliteze sesizarea neregulilor;Includerea în planul obligatoriu anual de Educație Medicala Continua (EMC) pentru cadrele medicale a unei ponderi de 20% care poate fi obținută exclusiv prin participarea la cursuri despre relația și comunicarea cu pacienții, colaborarea în echipa medicală și îngrijirea centrată pe pacient;
Introducerea unei linii telefonice verzi 24/7 pentru sesizarea abuzurilor asupra femeilor în maternități (Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Familiei și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse) care să pună în mișcare o procedură rapidă de intervenție;
Introducerea la nivel național a chestionarului de feedback după interacțiunea cu un spital, cu întrebări referitoare și la calitatea actului medical și introducerea rezultatelor acestui chestionar în procedura de acreditare a spitalelor;
Garantarea dreptului legal la însoțitor pentru gravide, gravide în travaliu, fără afectarea actului medical;
Actualizarea protocoalelor de urgență pentru gravide sau femei care acuză dureri pelvine;
Retragerea autorizărilor pentru spitalele care nu au suficient personal pentru a oferi servicii medicale de calitate și reducerea numărului de gărzi/medic;
Pedepsirea exemplară a discriminării instituționale în spitale pe baza de criterii cum ar fi sărăcia, etnia, religia etc.;
Introducerea moașei în normativul de personal și deschiderea de posturi pentru moașe cu studii universitare;
Asigurarea dreptului femeilor la îngrijirea bazată pe moașă, în sistem public prin decontarea serviciilor medicale furnizate de moașe în comunități, în cabinete și în spitale, respectând autonomia profesiei și întregul scop al practicii;
Inițierea unei campanii publice de conștientizare și combatere a violenței obstetricale din cabinetele, spitalele și maternitățile României, așa cum a fost ea definită în rezoluția din 2019 a plenului Parlamentului European: https://bitly.ws/TaEy.", transmit organizatorii.
actualizare...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu