Plafonarea poliţelor RCA prin intervenţia statului ar putea determina grupuri de interese din alte domenii să ceară acelaşi lucru. Asta ar duce în final la afectarea concurenţei, iar efectele vor fi simţite pe pielea consumatorilor, a declarat pentru Agerpres, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Bogdan Chiriţoiu este de părere că intervenţia statului pentru plafonarea unor preţuri nu poate avea decât un efect negativ care în cele din urmă va afecta tot consumatorii.
"Nu am vrea să devină o practică (plafonarea prețurilor — n.r.), de-asta spun că este un risc strategic. Odată deschisă această posibilitate, poate să crească apetitul și altor grupuri de interese din alte sectoare economice, să vină cu acest gen de propuneri. Este periculos, întrucât cea mai bună protecție este concurența între actorii din piață. Dacă vine statul și stabilește el un preț, e un risc ca statul să cartelizeze piața. În loc ca acest lucru fie făcut de companii, întâlnindu-se pe la colțuri, vine statul și îi cartelizează el și, pe termen mediu, este mai rău pentru consumatori", a subliniat Chirițoiu.
Preşedintele Consiliului Concurenţei este de părere că această intervenţie a statului este cu atât mai periculoasă cu cât s-a creat un precedent periculos.
”Rămâne problema strategică, faptul că am deschis cutia Pandorei”, a continuat Chiriţoiu.
Îngheţarea preţului poliţelor RCA este însă în concordanţp cu legile Consiliului Concurenţei, care permit acest lucru. Până acum această clauză a mai fost folosită o singură dată, în anul 1997.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci