Chirurgia de slăbire poate reduce riscul de cancer

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Potrivit unui studiu, chirurgia de slăbire poate reduce o parte din riscul de cancer.

Pentru persoanele cu obezitate, chirurgia bariatrică este, de departe, cea mai eficientă modalitate de a pierde în greutate și de a o menține, dar și cea mai invazivă.

În timp ce s-a dovedit științific că dietele nu funcționează pe termen lung pentru marea majoritate a oamenilor, micșorarea stomacului prin mijloace chirurgicale este incredibil de eficientă, iar un studiu a constatat că, în medie, cei care sunt supuși procedurii au pierdut peste un sfert din greutatea corporală.

În plus, intervenția chirurgicală nu provoacă doar scădere în greutate, ci pare să scadă semnificativ și riscul unor tipuri de cancer, potrivit datelor recente.

Ce s-a descoperit în noul studiu?

Un studiu care a folosit date din cohorta SPLENDID (Proceduri chirurgicale și eficacitate pe termen lung în incidența bolilor neoplazice și deces) a constatat că intervenția chirurgicală de scădere în greutate a fost asociată cu o reducere cu 32% a riscului relativ în cancerele legate de obezitate și un risc relativ mai mic cu 48% de deces cauzat de cancer.

Un alt studiu, prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Chirurgie Metabolice și Bariatrică (ASMBS) a descoperit ceva similar, subliniind faptul că incidența cancerului de sân, ginecologic, renal, cerebral, pulmonar și tiroidian a fost scăzută pentru cei care au suferit intervenția chirurgicală. Cercetătorii notează că participanții cu obezitate care nu au suferit intervenția chirurgicală au avut de 3,5 ori mai multe șanse de a muri din cauza cancerului.

Deși aceste cifre sună cu adevărat impresionant, este important să ne uităm și la riscul absolut al acestor tipuri de cancer.

Peste 30.000 de pacienți au fost analizați

În studiul privind datele SPLENDID, echipa a analizat 30.318 de pacienți - 5.053 care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și 25.265 de care nu au făcut-o.

După 10 ani, 2,9% din grupul de chirurgie bariatrică și 4,9% din grupul de control au suferit un cancer legat de obezitate. Acest lucru face ca riscul absolut al acestor cancere să crească cu 2%. Decesul cauzat de aceste tipuri de cancer a fost chiar mai mic - o diferență de risc absolut de 0,6%.

Al doilea studiu a implicat un grup mai mic, dar a analizat anumite tipuri de cancer. Accesta a implicat 1.620 de pacienți care au avut fie un bypass gastric, fie o gastrectomie cu mânecă și 2.156 de controale. Ei au descoperit că incidența de 10 ani a cancerului pentru grupul de intervenții chirurgicale de slăbire a fost de 5,2%, comparativ cu 12,2% în grupul de control.

Rata de supraviețuire a fost de 92,9% pentru grupul cu pierdere în greutate și de 78,9% pentru martori. Desi cele mai multe tipuri de cancer au arătat o creștere redusă, cancerele ginecologice au fost de 0,4% in grupul de operatie si de 2,6% in grupul de control. Cancerul tiroidian a arătat, de asemenea, o diferență mare, 0,10% în cazurile cu operație față de 0,70% în cele de control, conform Science Alert.

Cancerul de colon. Persoanele care au șanse mai mari să se îmbolnăvească. Dr. Florentina Ioniță Radu: Este un semnal de alarmă

Medicul gastroenterolog Florentina Ioniță Radu a vorbit despre cancerul de colon și a spus cine are șanse mai mari să sufere de această boală.

"Cancerul de colon poate fi prevenit. Spre deosebire de alte tipuri de cancere, este foarte facil să poţi să ştii dacă vei avea cancer de colon.Leziunile precursoare pot fi vizualizate şi pot fi tratate prin îndepărtare. Nu apar brusc. Cancerul de colon poate fi diagnosticat şi tratat încă din faza precursoare.

Există câţiva factori predispozanţi. În primul rând, încărcarea genetică - cei care au avut rude cu cancer în familie au şanse mai mari să dezvolte cancer de colon. Cei care au anumite boli cu transmitere genetică - de exemplu polipii, polipoza intestinală. Dar sunt şi factori de mediu care determină apariţia cancerului - ritmul de viaţă, modul de alimentaţie, diverse vicii pe care le avem", a spus medicul gastroenterolog Florentina Ioniță Radu, la DC Medical.

"Este un semnal de alarmă"

"Rude apropiate înseamnă mamă, tată, fraţi, surori, până la bunici. Dacă se întâmplă ca pe această filiaţie să fi avut un cancer de colon, recomandarea este să se facă screening şi eventual o colonoscopie pentru aparţinătorii direcţi, în special pentru rudele de gradul I. S-a întâmpla să descoperim cancer de colon şi la cei care aveau mătuşi sau unchi care au avut cancer de colon. Faptul că cineva în familie a avut cancer de colon este un semnal de alarmă", a mai spus medicul.

"Carnea roşie, factor de risc"

"Pentru cancerul de colon, carnea roşie în mod deosebit este un factor de risc. De asemenea, sedentarismul, o alimentaţie care nu este echilibrată, în sensul în care care trebuie să aibă o cantitate suficientă de fibre. Fibrele permit să ai un tranzit intestinal suficient, să îţi menţii microbiota intestinală. Este foarte important ce mănânci, cum mănânci şi care este proporţia alimentelor", a spus Florentina Ioniță Radu (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel