În cadrul interviurilor DCNews, prof. dr. Lazăr Fulger de la Spitalul Județean din Timișoara a relatat despre beneficiile pe care brațul operator robotic le aduce în chirurgia cancerului.
Vorbind prin Skype cu prof. dr. Irinel Popescu, gazda emisiunii „Academia de Sănătate” în studioul DCNews, prof. dr. Lazăr Fulger a amintit că Spitalul Județean din Timișoara a reușit în 2014 să achiziționeze cu fonduri europene un robot chirugical Da Vinci și trei laboratoare de cercetare. Din experiența a peste 150 de operații realizate cu brațul robotic, reputatul chirurg bănățean a dezvăluit publicului interesat de tratarea pe căi chirurgicale a cancerului despre eficiența tehnologiei.
Chirurgia clasică vs. robotică
„Robotul face un mare salt îainte în raport cu chirurgia minim invazivă laparoscopică. Chirurgia laparoscopică folosește instrumente rigide care sunt inserate prin peretele abdominal și care funcționează ca niște pârghii. Imaginea luată de un telescop, care la rândul lui este fix, este transmisă pe un ecran, o imagine virtuală și bidimensională la care chirurgul trebuie să se adapteze și la care, în plus mișcările lui sunt limitate de rigiditatea instrumentelor”, a explicat dr. Fulger neajunsurile chirurgiei clasice.
Plus la capitolul mobilitate
Avantajele chirurgiei robotice sunt evidente, în opinia sa: „Spre deosebire de chirurgia laparoscopică, capul operator al instrumentelor robotice este prevăzut cu niște micromotoare, astfel încât capul operator se mișcă întocmai ca mâna operatorului. Se câștigă așadar mobilitate, precizie, tremurul mâinii operatorului este anihilat, imaginea este tridimensională. Sunt o serie de avantaje incontestabile în favoarea chirurgiei robotice”.
Acuratețe extraordinară
„Este o chirurgie scumpă, aparatul în sine este scump, instrumentele care în majoritatea lor sunt de unică folosință ori au un număr limitat de proceduri la care pot să fie folosite, dar rezultatele sunt deosebite. La ora actuală, pentru chirurgia prostatei se apreciază că aportul robotic dă rezultatele cele mai bune, de asemenea s-a impus în cancerul de rect, mai ales pentru situațiile de cancer la care trebuie făcute eforturi majore pentru a păstra sfincterul și capacitatea de contenție a canalului anal, fără a face rabaturi la radicalitatea oncologică în fața acestei boli agresive, iar pentru cancerul de col ulterin și de corp ulterin disecția limfo-ganglionară care se face cu o acuratețe extraordinară”, a încheiat prof. dr. Lazăr Fulger pledoaria pentru chirurgia robotică.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News