EXCLUSIV  Chirurgia robotică, cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă. În ce domenii poate fi utilizată

Sursa Foto YouTube DC News
Sursa Foto YouTube DC News

Dr Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie robotică, laparoscopică și oncologică de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat EXCLUSIV la Interviurile DC Medical și DC News despre chirurgia robotică și robotul Da Vinci Xi de la SANADOR.

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă din punctul de vedere al tehnologiei utilizate. Instrumentele chirurgicale și camera optică sunt manevrate de brațele unui sistem robotic, controlat prin intermediul unei console de către medicul chirurg. Sistemul robotic oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator, potrivit Sanador.

”Inițial, chirurgia robotică a fost implementată de la colegii de la urologie. În prezent chirurgia robotică a prostatei este cea mai bună metodă care se poate aplica în domeniu. Între timp, s-a dovedit că maximul de avantaje este pentru spațiile înguste, tot ceea ce înseamnă leziune pelvină, bazin. Și aici intră în sfera ginecologică, organele genitale interne la femei, intră de altfel partea de patologie prostatică și în special neoplasmele rectale au maximum de avantaje dacă se operează robotic. Pentru că e un spațiu foarte îngust bazinul e ca un fel de trunchi de con cu pereți rigizi, osoși, are o formă neregulată cu structuri foarte importante - nervi foarte importanți și vasele picioarelor -  pe care trebuie cumva să le eviți. Și atunci chirurgia robotică prin vizibilitatea 3D pe care ți-o conferă este ca și cum chirurgul ar fi în bazinul pacientului, vede structurile respective și mai mult, le poate ocoli pentru că beneficiază de manevrabilitatea foarte mare a instrumentarului respectiv”, a declarat Dr. Teodor Buliga.

”Al doilea loc unde se aplică foarte bine este polul opus, undeva sub diafragm - locul pe unde esofagul iese din torace, traversează diafragmul și se unește cu stomacul - și toată patologia gastrică a polului superior, tot ceea ce înseamnă boală de reflux, complicații... Partea de pol gastric superior este mult mai ușor a fi efectuată robotic chiar decât minim invaziv tradițional, respectiv laparoscopic. Acestea sunt cele două zone unde se concentrează maximum de avantaje”, a concluzionat dr. Teodor Buliga.

Youtube video image

Citește și:

Chirurgia robotică, revoluţie în medicină. Dr. Teodor Buliga, Sanador: Un chirurg nu o să poată niciodată să întoarcă mâna la 570 de grade. E ca şi cum ai opera cu dreapta în stânga-spate

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă din punctul de vedere al tehnologiei utilizate. Instrumentele chirurgicale și camera optică sunt manevrate de brațele unui sistem robotic, controlat prin intermediul unei console de către medicul chirurg. Sistemul robotic oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator. Sistemul de chirurgie robotică pune la dispoziția chirurgului un set avansat de instrumente pentru a efectua o intervenție minim invazivă. Însă nu robotul este cel care operează, ci medicul chirurg, folosindu-se de instrumentele avansate ale sistemului  pe care le controlează prin intermediul unei console. Dr. Teodor Buliga a venit cu mai multe explicaţii: 

"Chirurgia robotică nu utilizează incizii largi pentru a intra în cavitatea abdominală. Se folosesc găurele mici prin care se introduc anumite instrumente speciale. Se mai foloseşte dioxidul de carbon cu ajutorul căruia se creează o aşa-zisă "cameră de lucru" în abdomen, unde chirurgul poate să lucreze printre organe nestingherit. Există o cameră de luat vederi care îţi oferă imagine de ansamblu în interior şi de-aici încolo lucrurile încep să devină mai specifice...

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel