Condamnarea la 3 ani și jumătate de închisoare cu suspendare nu îl obligă pe liberalul Tudor Chiuariu să demisioneze din vreuna dintre funcțiile deținute în Senatul României. Pedeapsa complementară de suspendare a unor drepturi se aplică doar în cazul unei sentințe cu executare, dar în ceea ce-l privește pe Chiuaru nu este cazul, au explicat juriști consultați de site-ul DC News.
Informații apărute în spațiul public spun că Tudor Chiuariu va fi nevoit să renunțe la funcțiile din Senat. Constituția stipulează însă că mandatul unui senator încetează doar dacă acesta moare, își pierde drepturile electorale sau demisionează, acesta din urmă fiind un act unilateral.
Chiar dacă decizia ÎCCJ în dosarul "Poșta Română" cuprinde și o pedeaspă complementară, de interzicere a unor drepturi electorale, aceasta nu i se aplică lui Chiuariu pentru că liberalul a primit închisoare cu suspendare. Perioada de interzicere a unor drepturi începe să curgă după executarea unei pedepse.
Juristul Eugen Nicolicea, deputat UNPR, ne-a precizat că expresia "demisie obligatorie" este una lipsită de conținut. "Demisia este un act unilateral, un act de voință proprie și în funcție de voința proprie a d-lui Chiuariu va exista sau nu o demisie. Obligația de a demisiona nu există niciunde".
Tudor Chiuariu s-ar putea retrage însă din fruntea Comisiei Juridice a Senatului, dacă i se va cere asta pe linie de partid. La fel, în cazul unei astfel de funcții nu există obligativitate unei demisii, ci doar decizia unui partid de a face o rotație de cadre, dacă se consideră că o anumită persoană afectează imaginea formațiunii.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent că Tudor Chiuariu "nu mai poate rămâne" la șefia Comisiei Juridice a Senatului, o decizie oficială în acest sens urmând să se ia în cadrul Biroului Politic Național și a Delegației Permanente programate pentru 1 - 2 februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci