Cancelarul federal german Olaf Scholz a subliniat obiectivele climatice ale Germaniei, în pofida crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina.
"Faptul că, din cauza atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei, noi trebuie să folosim acum în mod temporar nişte centrale pe care le scosesem deja din uz este un lucru amar. Însă aceasta este doar pentru o perioadă scurtă", a spus Scholz în mesajul său video săptămânal dat publicităţii sâmbătă, potrivit Agerpres.
"Noi abia am început şi vrem să facem acum tot ce putem pentru a combate criza climatică", a subliniat Scholz.
Potrivit cancelarului federal german, vor fi făcuţi paşi pentru a se asigura că expansiunea energiilor regenerabile a înregistrat în final progrese.
"Energia eoliană pe mare, pe uscat, energia solară, biomasa: avem nevoie de toate acestea pentru a produce electricitate şi a putea produce hidrogen, ca să avem un viitor industrial fără emisii de CO2. Până în 2045 vrem să atingem acest obiectiv", a susţinut Scholz.
După ce primele legi în acest sens au fost adoptate, ar urma să fie adoptate şi mai multe anul acesta, a adăugat el.
Cancelarul federal a explicat că "Germania este una dintre cele mai de succes ţări industrializate şi în zilele noastre aceasta înseamnă că noi avem şi multe emisii de CO2". "De aceea, trebuie să depunem un efort special şi noi vom depune acest efort", a promis Scholz.
Scopul, a subliniat el, este acela ca Germania să fie una dintre primele ţări cu neutralitate CO2 şi în acelaşi timp să fie competitivă pe plan global.
Pentru a economisi gaz în faţa confruntării cu Rusia ca furnizor de energie, centrale electrice din Germania funcţionează în prezent pe cărbune şi petrol.
Dialogul Climatic de la Petersberg este programat să aibă loc luni şi marţi. Scholz, alături de alţii, este aşteptat să susţină un discurs acolo, luni. Reuniunea este menită, de asemenea, să pregătească Conferinţa Mondială privind Clima, ce va avea loc în noiembrie, în Egipt.
Gigantul rus Gazprom a demarat în cursul dimineţii lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în alte mai multe ţări din Occident, notează AFP.
Oficialităţile germane sunt foarte îngrijorate că aprovizionarea cu gaze ruseşti ar putea să nu fie restabilită
Furnizarea de gaze era programată să fie întreruptă de luni, ora locală 06:00 (04:00 GMT), pentru a fi reluată în cursul dimineţii de 21 iulie. Totuşi, oficialităţile germane sunt foarte îngrijorate că aprovizionarea cu gaze ruseşti ar putea să nu fie restabilită, având în vedere că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, notează DPA.
Germania şi alte ţări occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Moscovei în efortul de a opri luptele, chiar dacă multe ţări depind în grad ridicat de resursele energetice ruseşti, în timp ce Moscova a ripostat la sancţiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze a mai multor state care au instituit sancţiuni împotriva sa.
Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1
Compania publică rusă Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1, care se întinde pe 1.200 de kilometri şi leagă Rusia de nordul Germaniei, invocând întârzieri în lucrările de reparaţii. Moscova a atribuit întârzierile sancţiunilor impuse de Occident, argument respins de cancelarul german Olaf Scholz, notează DPA.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu