Comisarul șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România 'Alexandru Ioan Cuza', a subliniat importanța Colegiului Național de Apărare pentru România, atât pe plan național, cât și internațional.
'Colegiul Național de Apărare al României este singura instituție de învățământ superior din țara noastră care formează oameni pentru bunele guvernări. Buna guvernare reprezintă un pilon al securității naționale. Trebuie să știm faptul că în România există multe instituții de învățământ superior, însă Colegiul Național de Apărare este ceva distinct. Nu este în vârfu lanțului trofic, dar este altceva. Aici există cursuri și module de câte 3 luni, 6 luni sau post-universitare pentru demnitari, precum Securitate și bună guvernare. Astăzi se derulează examenele Seriei 28. Participă personalități politice, economice, culturale, elitele societății românești din toate domeniile, care se pregătesc pe această formă de înalt învățământ pe modelul Colegiului NATO de la Roma cu scopul de a accede la anumite informații care să le permită să dezvolte pe mai departe politici publice pentru România.' a spus Ciocan.
'Țara noastră face parte din cluburile selecte ale Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. România și-a asumat și își respectă angajamentele. Toate aceste lucruri nu se pot pune în practică decât cu oameni. La cursuri participă miniștri, secretari de stat, personalități din Parlamentul României, senatori, deputați, prefecți, ofițeri din instituțiile de forță cu rang de chestor sau de general. Este cea mai înaltă formă de învățământ a statului român, distinctă de toate celelalte. Sigur că în România există și alte cursuri care vizează securitatea, dar sunt de nișă, cum ar fi pe domeniul Interne, Informații etc. Ei bine, Colegiul Național de Apărare este cu totul altceva.', a precizat Ciocan.
'De exemplu, în actuala sesiune au luat parte la prelegeri ambasadori, Şeful Statului Major General al Armatei Române, fostul Şef al Statului Major General al Armatei Române, Șefii Armelor din Armata României etc. De asemenea, a participat Comandantul Forței de Reacție Rapidă al NATO pentru Europa și Africa, generalul locotenent Sir Edward Smyth-Osbourne, Commander - Allied Rapid Reaction Corps. De asemenea, generalul de brigadă Matthew J. Van Wagenen, care este Comandantul Corpului 5 al Armatei Americane, înființat ca forță de reacție pentru această parte a lumii. Îl enumăr și pe ambasadorul Israelului la București, David Saranga. Acești oameni au fost printre lectori.', a spus Ciocan.
'Au mai participat generali cu rang înalt din cadrul Armatei Române, personalități recunoscute ca atare de aliații noștri din NATO, români care au impus respect, lucru confirmat și reconfirmat, nu doar prin declarațiile demnitarilor forțelor armate, ci și prin modul în care se adresează unii altora. De exemplu, generalul de 3 stele, Cătălin Tomescu-Tomiță, șeful Corpului de Reacție pentru flancul de sud-est al NATO, cu sediul în București, i se adresează cu 'Tom'. Subliniez prin acest aspect un exemplu de curtoazie, care merge până la acel nivel în care un 'Sir' al britanicilor și un general al Armatei Americane sunt pe picior de egalitate cu un general al Armatei Române. Sunt niște oameni cu viziune, excepțional de inteligenți, oameni care pregătesc Armata, instituție de bază a țării alături de Biserică, reper național.', a declarat Ciocan.
'În concret, Colegiul Național de Apărare este condus, în acest moment, de colonelul Doina Mureșan, un om performant cu reale calități ca și comandant. Colegiul a mai fost condus de domnul Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate al președintelui României. În momentul aderării României la NATO, secretarul general al NATO i-a mulțumit personal pentru contribuția adusă.', a spus Ciocan.
'Așadar, de la vârf și până la oamenii care absolvă aceste cursuri ale Colegiului, se regăsesc numai personalități. Eu am absolvit cursuri de 6 luni și cursuri pentru demnitari, recomand tuturor personalităților din România să facă orice efort posibil ca să acceadă la aceste cursuri. Examenul de admitere este strict în competența personalităților din cadrul Universității Naționale de Apărare, respectiv Colegiului Național de Apărare. Așadar, criteriile de selecție sunt foarte stricte. Însă după ce ieși din aula acestei prestigioase instituții de învățământ, Colegiul Național de Apărare, oamenii au o viziune despre ceea ce înseamnă România, nu doar în Europa, ci și în lume. Mai mult, absolvenților li se întărește percepția cu privire la responsabilitățile pe care le au față de țară.', a declarat Ciocan.
'În concluzie, politica externă a României este foarte importantă, dar o bună politică externă, precum spunea și Titulescu, se bazează pe o excepțională politică internă. Politica nu înseamnă doar viața de partid, ci și ceea ce înseamnă politici publice. Din interior trebuie identificate probleme, din interior trebuie găsite soluțiile. Așteptăm ca cei care absolvă în perioada următoare, Seria 28, din care și eu fac parte să aibă un cuvânt de spus în România ca stat performant pe continent, dar și în lume.', a conchis Christian Ciocan, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci