EXCLUSIV  Christian Ciocan: Suntem în plin război informațional. De ce la DC News se poate și la alții nu?

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Christian Ciocan, membru cu drepturi depline în Asociația Europeană a Directorilor de Comunicare (EACD - The European Association of Communication Directors), a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre modul în care presa din România informează populația în legătură cu pandemia de coronavirus. 

În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, Christian Ciocan, membru cu drepturi depline în Asociația Europeană a Directorilor de Comunicare (EACD - The European Association of Communication Directors), a apreciat modul în care informația privitoare la pandemia de coronavirus este propagată în România. 

DC News reprezintă un punct focal pentru o informație de excepțională calitate. În România, avem televiziuni în care circulă fel și fel de știri. Nu mă refer la fake news-uri, ci la diferite persoane care afirmă anumite lucruri, iar acele lucruri, chiar dacă nu se constituie într-un fake news, sunt ca niște adevăruri într-o minciună. Este mai periculos decât fake news-ul.

Mai mult decât atât, rularea unor știri prin televiziuni, de natură să îngrozească populația, să o facă să își pună fel și fel de întrebări la care nu există răspunsuri, înseamnă un lucru extraordinar de periculos pentru sănătatea publică și pentru organizarea socială“, a precizat Christian Ciocan.

Este nevoie de măsuri imediate

„Înainte de 1989 era o Direcție de Cenzură. Aceasta a fost receptată după sintagmă prin faptul că cenzura anumite lucruri. Nu, ea avea rolul de a verifica dacă textele sunt corecte din punct de vedere gramatical, dacă reflectă realitatea, dacă induc sau nu panică, adică niște situații la care ne referim acum. Eu nu fac apologia perioadei trecute. Eu sunt oripilat de ceea ce s-a întâmplat atunci.

Totuși, la acest moment, nimeni nu răspunde. Ori, a rula o știre prin ceea ce oamenii văd drept legitim, prin televiziuni, sau fel și fel de opinii de la persoane care azi au avut o opinie și mâine au avut o opinie contrară vis-a-vis de un subiect. Un astfel de mod de a pune problema este de natură să năucească“, a punctat Ciocan.

Suntem în plin război informațional

„Pe timp de pace, lucrurile ar mai fi cum ar mai fi, iar riscurile ar fi mai mici. În timp de război, cum este și această perioadă, un război de tip asimetric cu dușman nevăzut, față de care nimeni nu a avut măsuri proactive, în sensul stabilirii răspunderii, pe baza Dreptului internațional, față de statul care se face vinovat de provocarea pandemiei. Pe un astfel de război, o știre falsă e capabilă să arunce în haos societăți întregi. De aceea, atrag atenția că trebuie să existe instituții care să verifice toate aceste lucruri, persoanele care fac fel și fel de afirmații trebuie să-și asume ceea ce spun, iar măsurile trebuie luate imediat. În România, nu mai trebuie să se meargă mai departe cu persoane care astăzi sunt coerente într-un sens și mâine sunt în alt sens. În fapt, este vorba de incoerență.

Sunt îngrijorat ca persoană, ca specialist în comunicare, dar și ca cetățean român. Oamenii nu se documentează de pe CNN și nici nu pun în balanță știrile, confirmând din cel puțin trei surse, ci lor li se induce opinia. Oare nu există și o intenție în sensul ăsta? E vorba de o națiune, nu e vorba de a schimba 2-3 cuvinte pe o bancă. Informația este cea mai puternică armă, iar noi suntem în plin război informațional.

DC News este un vârf de lance, merge pe o cale corectă. De ce la DC News este posibil, iar în alte părți nu?“, a conchis Christian Ciocan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel