Christine Lagarde: BCE trebuie să menţina dobânzile ridicate, pentru a combate inflaţia

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, a spus de ce dobânzile rămân ridicate.

Publicitate

Banca Centrală Europeană trebuie să menţină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a reduce inflaţia pe termen mediu, a afirmat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, indicând o nouă înăsprire a politicii monetare, transmite Reuters.

BCE a încetinit ritmul majorării dobânzilor luna aceasta, cu o creştere de 25 puncte de bază, dar Lagarde a sugerat că va continua înăsprirea politicii monetare.

"Încă trebuie să avem rate sustenabil de ridicate ale dobânzilor, este o perioadă în care trebuie să ne punem centurile, să urmărim obiectivul pe care ni l-am propus şi să-l realizăm", a declarat Lagarde la postul spaniol de televiziune TVE.

Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.

Lagarde, care nu a dat amănunte privind potenţialele majorări ale dobânzile, a afirmat: "Obiectivul nostru este simplu şi evident: stabilitatea preţurilor. Şi trebuie să fim fermi în realizarea acestui obiectiv".

La reuniunea din iunie, pieţele se aşteaptă la o nouă creştere de 25 puncte de bază şi posibil încă una până la finalul verii, după care ar putea urma reducerea dobânzilor din 2024.

"Ne îndreptăm spre decizii mult mai delicate, dar vom fi curajoşi şi vom lua deciziile necesare pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%. Şi vom face asta, nu am nicio îndoială", a dat asigurări Lagarde.

BCE îşi va îndeplini obiectivul chiar dacă zona euro este într-un moment "critic" - inflaţia scade, înăsprirea politicii monetare începe să aibă impact, iar băncile limitează creditarea, a adăugat şeful BCE, conform Agerpres.

Knot: Majorările de dobânzi funcţionează, dar e nevoie de mai mult 

Majorările de dobânzi efectuate de Banca Centrală Europeană încep să aibă efect, dar sunt necesare mai multe pentru a ţine sub control inflaţia, a afirmat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

Knot, care este şi guvernatorul Băncii Centrale din Ţările de Jos, a explicat că a fost de acord cu decizia de joi a BCE de a majora dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază. Dar, a explicat oficialul BCE, el încă sprijină o creştere a dobânzii la facilitatea de depozit de la nivelul actual de 3,25% la 5%, sau chiar mai mult, dacă inflaţia se dovedeşte a fi mai persistentă decât estimările.

"Politica noastră monetară funcţionează cu o anume întârziere, astfel încât cele mai semnificative efecte ale deciziilor de până acum încă urmează să fie resimţite", a declarat Knot la postul de televiziune din Ţările de Jos.

Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.

Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie. Cifra anunţată de Eurostat este uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,9%.

Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel