Christoph Daum, fost selecționer al echipei naționale de fotbal, a murit!

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

A murit Christoph Daum.

Christoph Daum a murit. După o lungă luptă împotriva cancerului, acesta „s-a stins din viață liniștit, înconjurat de familia sa”. Daum a murit sâmbătă la Köln. El avea 70 de ani. Timp de mulți ani, el a fost unul dintre cei mai valoroși antrenori din fotbalul profesionist.

Daum se lupta cu boala din toamna anului 2022. Inițial, el s-a retras din ochii publicului, dar acest lucru s-a schimbat din nou la scurt timp după aceea. Daum a dat din nou interviuri și a apărut în talk-show-uri. „Cancerul a ales corpul greșit”, a fost mesajul său principal. Cu spiritul său de luptător, Daum a vrut să încurajeze și alți oameni.

Lupta sa cu cancerul a simbolizat întreaga sa viață. Încă din copilărie, se lupta cu colegi de clasă care erau mult mai înalți și mai puternici decât băiatul din Duisburg.

Ca tânăr și încă necunoscut antrenor al echipei 1. FC Köln, el a lansat o provocare surprinzătoare marelui FC Bayern și antrenorului său Uli Hoeneß - și aproape că a doborât dominatorul Bundesligii din München. Chiar și mai târziu în viață, nicio provocare nu a fost prea mare pentru Daum.

”Trebuie doar să continui să te ridici”

Dar cu cât a țintit mai sus, cu atât a căzut mai jos la început. La scurt timp după primul său titlu de campion al Bundesligii cu VfB Stuttgart, în 1992, a pierdut calificarea în Liga Campionilor din cauza unei schimbări. Cazul cu cocaina din 2000, care l-a costat atunci promovarea în funcția de selecționer național, a devenit legendară.

Dar Daum și-a revenit și după aceea. A câștigat alte titluri în Austria și Turcia, a dus-o pe FC Köln înapoi în Bundesliga și a ținut-o acolo. În viața sa plină de evenimente, a rostit mereu aceste fraze: „Poți să cazi. Nu contează cât de des cazi. Trebuie doar să continui să te ridici”.

În ochii multor oameni, cancerul a schimbat și imaginea pe care o aveau anterior despre Daum. Datorită biografiei sale, Daum era fie venerat, fie disprețuit - nu exista aproape nimic la mijloc. Gestionarea bolii i-a adus simpatie dincolo de granițele sportului. Chiar și fostul său dușman, Hoeneß, s-a împăcat public cu Daum și a apărut cu el în fața camerelor în cadrul unui documentar TV, conform BILD.

„Alții își cresc copiii bilingv, eu sunt bilingv”, a spus el odată. Sau: „Diferența dintre bine și grozav este adesea doar vârful piciorului”.

Nu doar astfel de fraze vor lipsi fotbalului german în viitor.

Selecționer al echipei naționale de fotbal a României

În iulie 2016, Christoph Daum a devenit selecționerul echipei naționale de fotbal a României, fiind primul selecționer

Pe banca tricoloră a bifat 10 meciuri: 3 victorii, 3 egaluri și 4 înfrângeri.

Obiectivul naționalei de fotbal cu Daum pe bancă, ca antrenor, a fost calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018.

Rezultatele nu au fost favorabile și discuțiile despre demisie au apărut. În luna septembrie a anului 2017 a fost demis.

După ce Christoph Daum a fost demis, la cârma naționale de fotbal a României a venit Cosmin Contra pentru un mandat de 2 ani, care a început în septembrie 2017 și s-a încheiat în noiembrie 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel