Germania ar fi fost avertizată cu privire la posibile atacuri asupra conductelor din Marea Baltică.
Publicitate
Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a avertizat cu săptămâni în urmă Germania despre posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică, a declarat revista germană Spiegel, după ce au fost raportate scurgeri de gaz în conductele rusești către Germania.
Guvernul german a primit avertismentul din partea CIA, iar Berlinul are în vedere, în prezent, un atac țintit asupra conductelor Nord Stream 1 și 2, a raportat Spiegel, citând surse anonime.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat să comenteze, a adăugat Spiegel, scrie Al Jazeera.
Scurgerile masive care au loc din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în apropierea unei insule daneze în Marea Baltică sun cauzate de "acte deliberate" şi "nu de un accident", a declarat marţi seara premierul danez Mette Frederiksen, relatează AFP.
Copenhaga estimează că scurgerile de la conductele, neoperaţionale dar umplute cu gaz vor dura "cel puţin o săptămână" până când se epuizează metanul care se scurge din conductele subacvatice, a declarat ministrul danez al Energiei şi Climatului, în cadrul unei conferinţe de presă la guvern.
Scurgeri inexplicabile în acest stadiu au fost detectate de autorităţile daneze şi suedeze la gazoductele Nord Stream 1, oprit de la începutul lunii septembrie, şi la Nord Stream 2, care niciodată nu a intrat în serviciu în lipsa unei aprobări din partea autorităţilor germane din cauza invaziei ruse în Ucraina.
Chiar dacă cele două conducte erau oprite, ele erau pline cu gaze, ceea ce explică scurgerile. Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, 'cel mai probabil din cauza unor detonări', potrivit Institutului suedez pentru seismologie, notează Agerpres.
”O scurgere de gaze a avut loc astăzi de la conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a declarat Agenția Daneză pentru Energie.
”Astăzi am fost informați de către operatorul de rețea Gascade că a existat o scădere bruscă a presiunii în conducta Nord Stream 2”, a declarat autoritatea de reglementare a infrastructurii într-un comunicat trimis prin e-mail. ”Încă nu avem claritate cu privire la cauze și faptele exacte”, s-a mai arătat în comunicat.
O zonă interzisă de 5 mile marine a fost stabilită în jurul conductei de la sud de insula daneză Bornholm. Agențiile maritime din Marea Baltică coordonează în prezent scurgerea subacvatică, aceasta fiind fixată la o adâncime probabilă de 60 de metri până la 70 de metri (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu