Ciclonul Boris ia vieți una după altă. Aproape jumătate din decese, în România

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cel puţin 15 decese au fost provocate în Europa Centrală şi de Est de ciclonul Boris, care a lăsat în urmă mii de sinistraţi şi pagube uriaşe.

Ploi neîncetate au căzut începând de vineri în această regiune, umflând pâraie şi râuri şi forţând mii de persoane să-şi părăsească locuinţele, în unele cazuri cu ajutorul elicopterelor, după ce s-au refugiat pe acoperişuri sau pe plafonul maşinilor, scrie AFP, citată de Agerpres.

Şapte decese au fost înregistrate în România, iar Austria a anunţat alte două decese, doi bărbaţi în vârstă de 70, respectiv 80 de ani, după cel al unui pompier, cu o zi înainte.

În Republica Cehă, poliţia a confirmat la radioul public decesul unei persoane care s-a înecat, precum şi şapte persoane dispărute.

Poliţia poloneză a raportat la rândul său patru victime în regiunile afectate.

Premierul Donald Tusk a anunţat un ajutor imediat în valoare de un miliard de zloţi, sau 235 de milioane de euro.

"Un coşmar"

În toate aceste state a fost declarată stare de dezastru natural, cu sute de mii de locuinţe private de electricitate sau apă, căi rutiere întrerupte şi transport feroviar perturbat.

Deşi condiţiile meteorologice dau semne de ameliorare în mai multe zone, solul rămâne saturat şi mai multe râuri continuă să iasă din matcă.

În unele localităţi, precum oraşul polonez Klodzko, apele începe să se retragă, lăsând în loc distrugeri - străzi pline de resturi, geamuri sparte, stâlpi de iluminat rupţi.

La două ore distanţă cu maşina, locuitorii din oraşul ceh Krnov au constatat "un dezastru" în urma inundaţiilor fără precedent. "Toate trotuarele sunt distruse, totul este răsturnat, este un coşmar", a declarat pentru AFP Eliska Cokreska, o pensionară din zonă. "Va dura o veşnicie pentru ca totul să revină la normal", a adăugat ea.

Situaţie critică

Mai la sud, în Austria, situaţia "rămâne dramatică", a avertizat Johanna Mikl-Leitner, guvernatorul regiunii Austria Inferioară, în timpul unei conferinţe de presă.

Douăsprezece diguri s-au rupt, 13 localităţi sunt în continuare izolate şi circa 2.000 de membri ai personalului de intervenţie sunt mobilizaţi pentru a-i salva pe cei aflaţi în nevoie.

"Sunt uşurată că suntem în siguranţă, atât noi cât şi animalele", a declarat Jaroslawa Kauffman, o locuitoare din zonă, vizibil şocată, citată de postul de televiziune ORF.

La Viena, unde ploaia continuă să cadă, funcţionarea trenurilor de metrou pe patru linii este în continuare perturbată.

Numeroşi elevi nu au putut merge la şcoală, precum Lea, de 18 ani, care a refuzat să-şi dezvăluie numele de familie. O zi liberă pe care ea o apreciază, "chiar dacă situaţia este, desigur, gravă".

La fel ca alte ambarcaţiuni, un vas de croazieră fluvială care urma să ajungă la Budapesta este blocat la chei cu 102 pasageri la bord, în principal elveţieni, potrivit companiei elveţiene Thurgau Travel.

"Hărţile pluviometrice au rămas fără nuanţe"

"Precipitaţiile au fost atât de intense încât hărţile pluviometrice, care folosesc culori vii pentru a indica ploile mai abundente, au rămas fără nuanţe şi au fost nevoite să apeleze la culoarea albă", a comentat Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Înaintea de această furtună, "Europa Centrală şi de Est a cunoscut o vară înăbuşitoare, cu condiţii de secetă în numeroase regiuni", a amintit ea, făcând referire la o situaţie "din ce în ce mai frecventă pe fondul schimbărilor climatice".

Frecvenţa inundaţiilor asociate cu ploile abundente se preconizează că va creşte în Europa Centrală şi de Vest, într-o lume care se confruntă cu o încălzire de 1,5 grade Celsius, în medie, potrivit specialiştilor.

Situația din România

În România, zona Galaţi (sud-est) a fost cea mai grav afectată, notează AFP. La Slobozia Conachi este imposibil de evaluat în această etapă amploarea dezastrului, potrivit primarului Emil Dragomir, intervievat de AFP. Edilul a lansat un apel la donaţii pentru zeci de copii sinistraţi.

În satul vecin Pechea, peste o treime din localitate a fost devastată, după cum a declarat primarul Mihai Măncilă, "inclusiv terenuri agricole", precizând că "acum, după ce apa s-a retras, a rămas doar noroi".

"Să facem curăţenie şi să vedem ce nu se mai poate recupera şi acolo o să intervenim, a reacţionat premierul Marcel Ciolacu la Bucureşti. "Este foarte greu să poţi gestiona o asemenea furie a naturii", a declarat oficialul, citat de AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel