Ciclonul tropical Shanshan provoacă distrugeri în Japonia: șapte morți și avertismente continue pentru inundații și alunecări de teren

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Ciclonul tropical Shanshan, retrogradat din statutul de taifun, a provocat moartea a șapte persoane și a cauzat distrugeri pe scară largă în Japonia, în special în zonele de coastă din centrul țării.

După ce a lovit sudul Japoniei joi, Shanshan a continuat să se deplaseze de-a lungul coastei Pacificului, aducând precipitații torențiale și declanșând alerte pentru alunecări de teren, inundații și creșteri periculoase ale nivelului râurilor.

Agenția Meteorologică din Japonia a emis avertizări pentru vestul și estul țării, subliniind că riscurile de alunecări de teren și inundații rămân ridicate din cauza solului deja saturat de ploile record. Pe lângă furtunile severe, condițiile atmosferice instabile au adus ploi abundente și descărcări electrice în partea de est a Japoniei, alimentate de aerul cald și umed dintr-un sistem de presiune ridicată din Pacific.

Transporturile au fost grav afectate, cu mai multe servicii ale trenurilor de mare viteză Shinkansen suspendate. Cu toate acestea, compania Central Japan Railway a anunțat că serviciul pe ruta Tokyo-Osaka, care fusese întrerupt pe anumite segmente, va fi reluat în seara de duminică.

Duminică, cea de-a șaptea victimă a fost raportată în Fukuoka, în sud-vestul Japoniei, potrivit agenției de știri Kyodo. În zilele precedente, taifunul Shanshan a înaintat lent spre est, provocând ploi torențiale pe arii extinse și declanșând alerte de alunecări de teren și inundații la sute de kilometri de centrul furtunii.

În fața unei astfel de situații, autoritățile din Japonia au emis cea mai severă "alertă specială" pentru vânturi puternice, ploi torențiale și inundații.

Imaginile difuzate de postul public de televiziune NHK au arătat ferestre sparte, copaci doborâți și ziduri prăbușite în orașul Miyazaki, situat în sudul insulei Kyushu, precum și obiecte împrăștiate pe străzi. În plus, autoritățile au cerut evacuarea a peste 1 milion de locuitori din sudul Japoniei, potrivit CNN.

"Vă rugăm să fiți extrem de vigilenți în fața riscului de furtuni violente, valuri și maree înalte în Kagoshima, alunecări de teren și inundații în zonele joase, precum și revărsări de râuri în sudul Kyushu", a transmis joi dimineață serviciul meteorologic. Se preconizează că furtuna va afecta în următoarele zile și regiunile centrale și estice, inclusiv capitala Tokyo, spre sfârșitul săptămânii, a precizat agenția meteorologică.

Taifunurile din această regiune se formează mai în proximitatea zonele costiere decât în trecu. De asemenea, se intensifică mai repede, dar și rămân mai mult timp deasupra uscatului ca urmare a schimbărilor climatice, conform unui studiu publicat în luna iulie.

Un alt taifun, Ampil, între 15 și 17 august 2024, a cauzat anularea unui număr mare de curse feroviare şi aeriene în Japonia, dar nu a făcut victime. A rănit uşor câteva persoane şi a  provocat pagube minore, în timp ce evolua de-a lungul coastei pacifice a Japoniei, respectiv în largul regiunii Tokyo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel