Un raport arată că a fost dezechilibrat ciclul global al apei.
Omenirea a dezechilibrat ciclul global al apei „pentru prima dată în istoria omenirii”, alimentând un dezastru din ce în ce mai mare care va face ravagii în economii, în producția de alimente și în vieți, potrivit unui nou raport istoric.
Decenii de utilizare distructivă a terenurilor și de gestionare necorespunzătoare a apei s-au ciocnit cu criza climatică provocată de om pentru a pune „un stres fără precedent” pe ciclul global al apei, se arată în raportul publicat miercuri de Comisia Globală privind Economia Apei, un grup de lideri și experți internaționali.
Ciclul apei se referă la sistemul complex prin care apa se deplasează în jurul Pământului. Apa se evaporă din sol - inclusiv din lacuri, râuri și plante - și se ridică în atmosferă, formând râuri mari de vapori de apă capabile să parcurgă distanțe lungi, înainte de a se răci, a se condensa și, în cele din urmă, a cădea înapoi la sol sub formă de ploaie sau zăpadă.
Perturbarea ciclului apei provoacă deja suferință. Aproape 3 miliarde de oameni se confruntă cu lipsa apei. Culturile se micșorează și orașele se ”scufundă” pe măsură ce apele subterane seacă.
În lipsa unor măsuri urgente, consecințele vor fi și mai catastrofale. Criza apei amenință mai mult de 50% din producția mondială de alimente și riscă să reducă în medie cu 8% PIB-ul țărilor până în 2050, cu pierderi mult mai mari de până la 15%, prevăzute în țările cu venituri mici, conform raportului.
„Pentru prima dată în istoria omenirii dezechilibrăm ciclul global al apei”, a declarat Johan Rockström, copreședinte al Comisiei Globale privind Economia Apei și unul dintre autorii raportului. „Nu ne mai putem baza pe precipitații, sursa întregii ape dulci”, a mai spus Rockström.
Raportul face diferența între „apa albastră”, apa lichidă din lacuri, râuri și acvifere, și „apa verde”, umiditatea stocată în soluri și plante.
Deși rezerva de apă verde a fost mult timp neglijată, aceasta este la fel de importantă pentru ciclul apei, se arată în raport, deoarece se întoarce în atmosferă atunci când plantele eliberează vapori de apă, generând aproximativ jumătate din precipitațiile de pe uscat.
Perturbările ciclului apei sunt „profund legate” de schimbările climatice, conform raportului.
O aprovizionare stabilă cu apă verde este vitală pentru susținerea vegetației care poate stoca carbonul care încălzește planeta. Daunele provocate de oameni, inclusiv distrugerea zonelor umede și defrișarea pădurilor, epuizează aceste rezervoare de carbon și accelerează încălzirea globală. La rândul său, căldura alimentată de schimbările climatice usucă peisajele, reducând umiditatea și crescând riscul de incendii.
Richard Allan, profesor de științe climatice la Universitatea din Reading, a declarat că raportul „prezintă o imagine sumbră a perturbării provocate de om a ciclului global al apei, cea mai prețioasă resursă naturală care, în cele din urmă, ne susține mijloacele de subzistență”.
Criza poate fi abordată doar printr-o mai bună gestionare a resurselor naturale și prin reduceri masive ale poluării care încălzește planeta, a declarat Allan pentru CNN.
Autorii raportului spun că guvernele lumii trebuie să recunoască ciclul apei ca un „bun comun” și să-l abordeze în mod colectiv. Țările sunt dependente unele de altele, nu numai prin lacurile și râurile care traversează granițele, ci și din cauza apei din atmosferă, care poate călători pe distanțe uriașe - ceea ce înseamnă că deciziile luate într-o țară pot perturba precipitațiile în alta.
Raportul face apel la o „regândire fundamentală a locului pe care îl ocupă apa în economii”, inclusiv la o mai bună stabilire a prețurilor pentru a descuraja risipa și tendința de a planta culturi și instalații însetate de apă, cum ar fi centrele de date, în regiunile cu deficit de apă.
„Criza globală a apei este o tragedie, dar și o oportunitate de a transforma economia apei”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, director general al Organizației Mondiale a Comerțului și copreședinte al comisiei care a publicat raportul. Valorizarea adecvată a apei este esențială, a adăugat aceasta, „pentru a recunoaște raritatea acesteia și numeroasele beneficii pe care le oferă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu