Aproximativ 4.200 de copii au dispărut de acasă în ultimul an. Peste 97% au plecat voluntar de acasă, cei mai mulți fiind adolescenți.
Din totalul copiilor dispăruţi în perioada 15 mai 2015 - 15 mai 2016, 132 sunt mai mici de 10 ani, 1.277 au vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani şi 2.791 sunt mai mari de 14 ani. Minorii pleacă intenţionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, cele mai multe dispariţii fiind înregistrate în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa, potrivit Salvați Copiii, care citează datele IGPR. Majoritatea copiilor au fost găsiţi, astfel încât, pe 15 mai 2016, în evidenţele instituţiilor responsabile se mai aflau doar 338 de minori dispăruţi.
Potrivit reprezentanţilor IGPR, ca şi în anii precedenţi, principalele motive care îi determină pe copii să îşi părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparţinătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii, lipsa de educaţie, abandonul şcolar şi influenţa anturajului negativ, consumul de alcool şi substanţe halucinogene sau situaţia economică precară a familiei.
Miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi, Salvaţi Copiii organizează workshopul 'Liberi şi în siguranţă', la care vor participa adolescenţi - membri ai Consiliilor şcolare ale Elevilor şi ai Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti - şi reprezentanţi cheie ai comunităţii bloggerilor din România. Workshopul este realizat în dorinţa de a oferi copiilor modele concrete de soluţionare a problemelor şi de luare a unei decizii, ce pot funcţiona atât în grupul de prieteni, cât şi în familie, în vederea îmbunătăţirii relaţiei cu părinţii, ca factor de prevenire a dispariţiilor voluntare.
Campanii de informare se vor desfăşura la Timişoara, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş Severin, Argeş, Constanţa, în şcoli şi licee, care constau în workshopuri cu părinţi, profesori şi copii, campanii stradale şi campanii interactive de informare prin forumuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu