Prima inițiativă de informare și prevenire dedicată elevilor care se confruntă cu problema consumului de tutun și utilizării dispozitivelor electronice de furnizare a nicotinei va începe în București, conform unui comunicat de presă emis de către Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".
În acest sens, a fost semnat la sediul Ministerului Educaţiei un protocol de colaborare, în vederea demarării campaniei "Fumatul nu te face mare!".
Protocolul a fost semnat de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Beatrice Mahler, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti, Viorel Jinga, prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti, Anca Nedelcu, preşedintele European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Florin Mihălţan, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Simona Pârvu, preşedintele Asociaţiei de Educaţie în Boli Respiratorii, Alina Croitoru, şi preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, Ileana Spătaru.
"Protocolul de colaborare reprezintă un pas important în lupta contra fumatului în rândul adolescenţilor, care provoacă, anual, la nivel global, moartea a aproape 700.000 de persoane. În conformitate cu documentul de colaborare, Ministerul Educaţiei şi semnatarii vor sprijini desfăşurarea, pe perioada anului şcolar 2023-2024, a unor campanii de informare ce au în vedere informarea corectă a adolescenţilor din categoria de vârstă 12-16 ani cu privire la efectele nocive ale consumului de nicotină prin intermediul ţigărilor sau al dispozitivelor electronice pentru fumat", afirmă sursa citată.
Potrivit comunicatului, grupul ţintă a fost ales ca urmare a datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care relevă faptul că, în România, o rată de 28% dintre tinerii cu vârsta de peste 15 ani s-au declarat ca fiind consumatori de tutun.
"I-am asigurat pe partenerii noştri de tot sprijinul Ministerului Educaţiei pentru desfăşurarea acţiunilor de informare cu privire la efectele nocive pe care tutunul şi nicotina le au asupra organismului. Sunt de părere că elevilor trebuie să le fie asigurat accesul, în şcoală, la informaţii complete şi, mai ales, corecte din punct de vedere medical, atunci când vine vorba despre consumul de tutun, informaţii pe care nu le pot primi decât de la specialişti în sănătate. Numărul tinerilor care ajung să consume aceste substanţe toxice este într-o continuă creştere, motiv pentru care este datoria noastră să ne asigurăm că beneficiază de tot sprijinul de care au nevoie pentru a se feri de activităţi care le pot afecta sănătatea", a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, citată în comunicat.
Managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a afirmat că medicii unităţii medicale consideră educaţia antifumat o condiţie esenţială în limitarea aderenţei la acest viciu, de aceea campania "Fumatul nu te face mare!" este un proiect pilot prin care echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenţilor despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependenţa de gest, prezentă la toate tipurile de dispozitive.
Proiectul pilot se va desfăşura în Bucureşti şi judeţul Ilfov, urmând a fi extins după analiza feed-backului obţinut de la părinţi şi cadrele didactice, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News