Economia zonei euro a stagnat în al doilea trimestru al acestui an și unii politicieni s-au grăbit să arate cu degetul spre Rusia. Dar problema nu este Vladimir Putin.
În primul rând, perioada acoperită de măsurătorile Eurostat este anterioară înăspririi sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană sau ale căror țintă a fost Bruxellesul.
Analiști economici consultați de Foreign Policy spun că prea multe voci dau vina pe Rusia când de fapt miezul problemei îl reprezintă problemele structurale ale economiilor cheie europene.
"E vorba de politici; e vorba de o recuperare greoaie; e vorba despre nivelul șomajului. Marea recesiune încă nu a avut parte de o mare recuperare", spune Paul Sullivan, profesor de economie la National Defense University și profesor adjunct la Georgetown University.
Edward Goldberg, profesor la Baruch College și New York University Center, remarcă scăderea de 0,2% în Economia Germaniei. "În ceea ce privește economia Germaniei, da, a încetinit puțin. Dar nu are nimic de-a face cu Rusia. Este mult prea devreme ca sancțiunile să producă efecte".
Experții economici subliniază însă că războiul sancțiunilor va fi păgubos pentru economia Uniunii Europene, mai ales dacă se ajunge la perturbarea contractelor privind gazele naturale și petrolul.
Robert Levgold, profesor emerit la Columbia University, efectul sancțiunilor se va simți peste cel puțin un an, iar Germania va fi una dintre principalele victime.
"În cazul Germaniei, scăderea pe schimburile comerciale va fi de 30%, ceea ce înseamnă 0,3% din PIB", spune el.
Statele mai mici ale Europei, în special țările baltice, vor fi afectate din pricina sancțiunilor agricole, a mai arătat Levgold.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu