Sosirile ilegale de migranţi în Italia pe Marea Mediterană dinspre Africa de Nord au totalizat aproape 114.300 de persoane între ianuarie şi august, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2022, potrivit cifrelor anunţate joi de Frontex - transmite France Presse.
Alături de Libia, Tunisia este punctul de plecare pentru mii de migranţi care traversează Mediterana centrală spre Europa şi ajung în Italia. Această rută migratorie extrem de periculoasă a reprezentat 'jumătate din totalul sosirilor neregulamentare în UE până în prezent în acest an', notează agenţia europeană de pază a frontierelor. Migranţii care sosesc prin Mediterana centrală sunt în principal ivorieni, egipteni şi guineeni, potrivit acestei surse.
'Presiunea migratorie crescută pe această rută ar putea persista în lunile următoare, traficanţii de migranţi scăzând preţurile pentru migranţii care pleacă din Libia şi Tunisia, pe fondul unei concurenţe acerbe între grupările criminale', a precizat Frontex într-un comunicat de presă.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), peste 2.000 de persoane au murit sau au fost date dispărute de la începutul anului în timp ce încercau această traversare. Guvernul italian a declarat joi că aproape 126.000 de migranţi au ajuns pe coastele italiene de la începutul anului, faţă de 66.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În iulie, în prezenţa premierului italian Giorgia Meloni, UE a semnat un acord de parteneriat cu Tunisia pentru a reduce numărul de migranţi care sosesc din această ţară, oferind un ajutor de câteva sute de milioane de euro. Acordul a provocat controverse din cauza derapajelor autoritare ale autorităţilor tunisiene şi a abuzurilor comise împotriva migranţilor subsaharieni în această ţară.
Criticile s-au intensificat joi, după ce autorităţile tunisiene au refuzat să lase o delegaţie de eurodeputaţi să intre în ţară. Situată la mai puţin de 150 km de coasta tunisiană, insula italiană Lampedusa se confruntă în ultimele zile cu un aflux de migranţi: a primit peste 7.000 de persoane, echivalentul întregii populaţii locale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci