EXCLUSIV  Cifrele FNGCIMM, după 21 de ani de activitate - banii garantați prin IMM Invest se multiplică în economie de 12 ori, precizează Dumitru Nancu (director)

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, a făcut bilanțul celor 21 de ani de activitate ai instituției financiare.

 

Întrebat care este bilanțul FNGCIMM după acești 21 de ani de activitate, Dumitru Nancu, directorul instituției bancare, a declarat:

„După 21 de ani pot spune că, practic, FNGCIMM și-a consolidat poziția pe piața financiară din România, fiind cea mai importantă instituție financiară, având în vedere că 43% din activele bancare sunt deținute de către Fondul Național de Garantare. Un alt aspect foarte pozitiv se referă la numărul de garanții acordate. Dacă vrem să facem o radiografie a activității FNGCIMM trebuie să vedem câte IMM-uri au fost ajutate și care a fost efectul de multiplicare în economia noastră. Din anul 2002 până în prezent, FNGCIMM a acordat un număr de 456.000 de garanții. Target-ul meu este ca până la sfârșitul acestui an să închidem cu 500.000 de garanții. Ca valoare a garanțiilor, ne apropiem de 120 de miliarde de lei, iar din punct de vedere al finanțărilor acordate de către cele 21 de instituții financiar-bancare avem 170 de miliarde de lei. Sumele, practic, arată importanța pe care FNGCIMM a acordat-o IMM-urilor.

Din punct de vedere al activității, observăm că ultimii trei ani, începând din anul 2020, cu toate că situația economică nu a permis, deoarece am avut o triplă criză, din activitatea noastră se vede clar că FNGCIMM a acordat 138 de mii de garanții, ceea ce reprezintă 40% din totalul pe care Fondul l-a înregistrat în cei 21 de ani de activitate. Din punct de vedere al valorii, practic 60% din garanțiile acordate în 21 de ani, au venit doar în acești trei ani de zile. Deci cifrele, practic, vorbesc de la sine și ne-au arătat că FNGCIMM este cel mai sustenabil instrument pentru multiplicarea în economie”.

„Noi facem mereu câte un studiu de impact și plecăm de la efectul de multiplicare în economie a unui leu garantat de statul român. La IMM Invest o să vedeți că avem un efect de multiplicare de 1 la 12. Adică 1 leu garantat de Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe și Fondul de Garantare, produce efecte în economie de 12 ori mai mult. Avem două tipuri de efecte fiscale: primul impact fiscal, direct, este reprezentat de banii plătiți la bugetul de stat, din contribuții, taxe și impozite, iar al doilea impact fiscal este indirect - o treime din creditul fiscal în România este bancar, iar restul de trei pătrimi este credit furnizor, adică firmele se împrumută între ele”, a mai precizat Dumitru Nancu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel