Ingredient esenţial al îndrăgitelor sarmale, atât de apreciate în bucătăria balcanică, acest condiment simbol al curajului are importante proprietăţi terapeutice.
Publicitate
Originar din bazinul Mării Mediterane, cimbrul este utilizat în mare parte din bucătăria europeană, dar şi în cea canadiană. Gustul său aromat şi totodată delicat l-a transformat într-unul dintre cele mai îndrăgite condimente folosite la prepararea sarmalelor, a cârnaţilor, a tocăniţelor, a sosurilor şi a fripturilor.
Datorită puternicelor proprietăţi antiseptice deţinute, cimbrul este folosit, pe bună dreptate, în medicina tradiţională pentru a trata diverse afecţiuni. Cimbrul stimulează funcţiile plămânilor şi eliberează căile respiratorii, fiind indicat ca aromaterapie pentru persoanele ce suferă de boli pulmonare, dar şi ca tratament pentru răceală, rinită, sinuzită sau alte afecţiuni ale nasului. Pentru sinuzita, se recomandă prepararea unei infuzii din această plantă.
De asemenea, pentru că este foarte aromat, este folosit în numeroase paste de dinţi, dar şi în apa de gură. Consumat proaspăt, în salate, cimbrul ajută la prevenirea cariilor şi a aftelor bucale.
Cimbrul este totodată şi un bun tonic digestiv, care facilitează digestia alimentelor grele şi scade durerile de burtă prin ameliorarea crampelor şi a colicilor.
Tot datorită proprietăţilor antiseptice, cimbrul este indicat şi în cazul celor cu probleme intestinale, enterocolite, infecţii intestinale cronice şi diaree.
În acelaşi timp, cimbrul este util ca aromaterapie în perioadele de suprasolicitare psihică şi pentru tratarea tulburărilor de memorie. Mai mult, este bogat în antioxidanţi, protejând organismul împotriva bolilor cardiovasculare şi de rinichi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu