EXCLUSIV  Cimitirul evreiesc Filantropia și povestea capelei sale

Pe Bulevardul Ion Mihalache, la numerele 89-91, în partea de nord-vest a Capitalei, se află Cimitirul Evreiesc Filantropia. Acesta face parte din patrimoniul cultural și național al României. 

Alegeri prezidentiale 2024

În prezentarea capelei cimitirului călăuză ne va fi volumul 3 al ATLAS-GHIDULUI – Istoria și arhitectura lăcașurilor de cult din București, realizat de Neculai Ionescu-Ghinea, Lucia Stoica, Petre Iliescu și Cecilia Luminea. De altfel volumul III este dedicat cultelor: Catolic, Protestant, Neoprotestant, Mozaic, Musulman, Asociații Religioase și Ordinul Masonic Român.

Cimitirul a fost inaugurat la 20 iulie – 1 august 1865, pe terenuri cumpărate succesiv în anii 1834 și 1852, de Comunitatea Evreilor Așchenazi. Potrivit Wikipedia evreii așkenazi „sunt o populație care provine din vestul și centrul Europei, mai ales în țările germanice, unde au ajuns după izgonirea din Iudeea de către trupele imperiului roman. Începând din primele secole ale primului mileniu al erei noastre și mai ales în Evul Mediu, din cauza persecuțiilor, așkenazii au migrat și spre estul Europei, stabilindu-se pe teritoriile care vor face parte din Uniunea statală polono-lituaniană (care includea părți din Ucraina, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Belarus, Rusia și Polonia). Obiceiurile și ritualurile lor religioase prezintă anumite deosebiri față de cele ale evreilor de rit sefard."
Primii gabbai au fost Ghedalie Breyer și Isaia Avram Wisner.

Colțul eroilor evrei care au luptat în armata română pe durata Războiului de Independență 1877-1878 și Primul Război Mondial


Printre cele 20 de morminte ale eroilor evrei care au luptat în armata română în timpul Războiului de independență se află și cel al colonelului Mauriciu Brociner, devenit aghiotant regal. Alte 168 de morminte sunt ale evreilor care au luptat în Primul Război Mondial. Tot aici se găsesc și mormintele a 31 de evrei din București omorâți în timpul rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941.
Cimitirul nu a fost ferit de bombardamentele din anul 1944, mai multe monumente fiind distruse.

Personalități înmormântate la Cimitirul Filantropia

Comunitatea Evreilor din București a dat nume importante culturii române. Printre acestea sunt enumerate cele ale omului de litere Mihail Sebastian, scriitorul Moise Cilibi, filosoful Dr. Iacob Neimirover, poetul Barbu Nemțeanu (Benjamin Deutsch), scriitorul Alfred Margul Sperber, soprana Dora Massini, pictorița și scriitoarea Margareta Sterian, muzicologul Iosif Sava și mulți alții.

Capela cimitirului Filantropia

Capela a fost construită în 1908 de către Societatea Sacra de înmormântare a Israeliților de rit occidental. Autorul proiectului a fost arh. Leonida Negrescu (Leon Schwartz). Capela a fost deteriorată în urma cutremurului din 10 noiembrie 1940. După ce a fost reparată radical și sfințită a fost dată în funcțiune în 14 septembrie 1941. A fost reconsolidată și după cutremurul din 4 martie 1977.
Este o construcție robustă, în stil maur, cu elemente romanice și neoclasice. Este măreață dar cu o monumentalitate nesubliniată pregnant.

Detalii arhitecturale

Autorii Atlas-Ghidului ne oferă și câteva detalii semnificative. De plan pătrat, (13,6 x 13,6 m), are un portal orientat spre pavilionul de intrare în cimitir (la est) și a doua ieșire pe latura opusă, spre aleea principală. Câte o nișă - semicirculară în interior și poligonală în exterior- este prevăzută pe ceilalți doi pereți (de nord și sud), fiind ridicate numai până la nivelul superior al intrărilor. Deasupra unui soclu masiv din piatră, fațadele sunt tratate cu cărămidă aparentă. Câte un fronton susținut de două coloane dorice marchează intrările, cu portal arcuit în plincintru. În centrul construcției și al acoperișului, se ridică o turlă octogonală (circulară în interior) cu ferestre geminate pe fiecare fațetă, protejată de o cupolă. (...)

Spațiul interior din mijloc, pătrat în plan, supraînălțat, este delimitat de 4 stâlpi cruciformi care susțin prin intermediul a patru arce turla cu cupolă, centrală. (...) Spațiile de colț sunt luminate la parter, cu ferestre înalte și înguste, iar la nivelul superior, prin ferestre mari, terminate semicircular, înfrumusețate cu vitralii (...) În fața nișei laterale de nord, delimitat de grilaje metalice, este așezat catafalcul, marcat în colțuri des sfeșnice înalte. În nișe este amplasat pupitrul (Amud) și orga. În fine, deasupra intrărilor sunt fixate mari plăci de marmură cu inscripții care amintesc pe întemeietorii cimitirului și ai capelei. În exterior se află niște bănci din marmură donate de familiile credincioșilor uciși la Iași în anul 1941, de jur împrejurul capelei.

Cimitirul Filantropia ar putea deveni și un punct de atracție turistică, mormintele pline de mister, aleile sale și poziționarea sa centrală îl pot pune pe harta locurilor care ar putea fi vizitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel