Deșertul chilian a devenit un adevărat cimitir al modei, după ce zeci de mii de tone de haine sunt aruncate în fiecare an.
Zeci de mii de tone de haine noi sunt aruncate anual în deșertul chilian, formând un adevărat cimitir al modei din sezoanele trecute.
Mormanul masiv de haine este format din articole de îmbrăcăminte fabricate în general în China și Bangladesh, care merg către magazinele din SUA, Europa și Asia. Atunci când hainele nu sunt vândute, acestea sunt duse în portul Iquique din Chile, urmând să fie revândute în țări din America Latină, potrivit Insider. Se estimează că aproximativ 59.000 de tone de îmbrăcăminte ajung în portul din Chile în fiecare an. Din această cantitate, aproximativ 39.000 de tone sunt aruncate la gropile de gunoi din deșert.
Alex Carreno, fost angajat la secția de importuri din portul Iquique, a spus că îmbrăcămintea „sosește din toată lumea” și că cele mai multe haine ajung să fie aruncate, pentru că transporturile nu pot fi revândute în America Latină.
De-a lungul ultimilor ani, hainele au acoperit zonă vastă în deșertul Atacama din Alto Hospicio, Chile.
„Problema este că îmbrăcămintea nu este biodegradabilă și are componente chimice, deci nu este acceptată în gropile de gunoi ale localităților”, a declarat Franklin Zepeda, fondatorul EcoFibra, o companie care încearcă să valorifice o parte din îmbrăcămintea aruncată pentru realizarea de panouri izolante.
Zepeda, a cărui firmă utilizează deșeuri textile pentru fabricarea izolatoarelor termice și fonice pentru clădiri, a declarat că vrea să devină parte din soluția pentru această problemă.
Industria modei produce între 8 și 10% din emisiile de carbon din lume, conform ONU. În 2018, s-a descoperit că industria modei consumă mai multă energie decât industria aviatică și a transporturilor maritime la un loc, scrie Publika.
Sute de trupuri mumificate îngropate în bărci într-o regiune deșertică neprietenoasă din nord-vestul Chinei i-au uimit și divizat pe arheologi. Găsite în bazinul Tarim din Xinjiang prima dată în anii 1990, trupurile și hainele mumiilor sunt uimitor de intacte, în ciuda faptului că au o vechime de până la 4.000 de ani. Păstrate în mod natural de aerul uscat din deșert, trăsăturile feței și culoarea părului pot fi văzute clar.
Aspectul lor occidental, îmbrăcăminte din lână din pâslă și țesută, brânza, grâul și meiul găsite în mormintele lor neobișnuite sugerau că erau păstori aflați în transhumanță din stepa Asiei de Vest sau fermieri migratori din munții și oazele deșertice din Asia Centrală (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News