Ministrul Educaţiei a vorbit, într-un interviu acordat DC News, despre schimbările pe care le doreşte cu privire la activitatea ARACIP, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.
"Din păcate, nu este un secret pentru nimeni că în învăţământul românesc avem probleme grave, amplificate de recenta criză sanitară care a pus sub lumina reflectoarelor toate neajunsurile. Cea mai mare parte a acestora sunt legate de calitate. Ori atunci când ai o Agenţie naţională pentru asigurarea calităţii – subliniez, calităţii - în învăţământul preuniversitar, în mod evident o parte din responsabilitate aparţine şi acestei instituţii. Nu mă derobez sub nicio formă de răspundere, pentru că ARACIP este o instituţie în coordonarea Ministerului Educaţiei, încă de la înfiinţarea sa, în anul 2005. Atunci s-au înfiinţat ambele agenţii: ARACIP şi ARACIS.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/TEFvK7GW7mE" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Nu s-a prea discutat despre ARACIP, deşi este instituţia care a acreditat toate şcolile din România: 17.631 de şcoli.
ARACIP avea, printre obiectivele majore, evaluarea periodică a acestor şcoli. S-a reuşit, o spun cu generozitate, evaluarea periodică pentru aproape un sfert dintre şcolile din România. Deci trei sferturi nu au beneficiat de evaluarea periodică", a explicat ministrul Educaţiei.
"A început bine în anul 2005, a fost un moment de optimism, de speranţă, după care – îmi pare rău că trebuie să o spun – a rămas anchilozată, încremenită în timp. Nu a reuşit să evolueze în niciun fel. Evaluările au fost, mai degrabă, birocratice. Unul din punctele forte era existenţa scării de incendiu. De scara de incendiu ştiu că se ocupă ISU, nu ARACIP. ARACIP trebuia să se concentreze pe calitatea actului didactic. Dar cele mai multe respingeri de dosare au fost făcute pe baza inexistenţei scării de incendiu, de altfel un lucru foarte important, dar de care se ocupă altcineva.
E neplăcut pentru mine să intru în motive care fac şi obiectul unor dosare care au fost depuse către instituţiile abilitate să cerceteze aceste aspecte. (...)
E nevoie de o schimbare, de o consolidare a activităţii ARACIP, de o schimbare a principiilor de funcţionare, o adaptare la realităţi", a declarat, joi, la DC News, Sorin Cîmpeanu.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News