Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit care este stadiul negocierilor pentru educație, din cadrul PNRR, în special pentru învățământul universitar, în timpul conferinței „Responsabilitatea socială a universităților din România” a DC Media Group.
”Am avut în această dimineață încă o rundă de negocieri pe Planul Național de Redresare și Reziliență. Nu vreau să supraestimez importanța acestui instrument financiar, dar el rămâne, totuși, cea mai mare sursă de finanțare din fonduri europene a sistemului de educație, de la intrarea României în Uniunea Europeană în anul 2007 și până în prezent. Ea trebuie să fie valorificată eficient. În dreptul universităților, strict în dreptul lor, stă o sumă de 500 de milioane de euro, la momentul actual, pentru că totul este într-o dinamică, pe masa negocierilor.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
”Știți că, în urmă cu câteva luni, am plecat cu 1 miliard de euro finanțare din PNRR pentru educație. Acum, suntem la stadiul de 4 miliarde de euro pentru educație, din care peste 3,6 milarde de euro, sub tutela proiectului România Educată. Restul sunt investiții în infrastructură, o altă linie de finanțare unde sunt circa 400 de milioane de euro. Din cei 3,6 miliarde de euro, peste 500 de milioane de euro sunt alocate strict mediului universitare. Se adaugă și alte componente, precum învățământul dual, cu o finanțare foarte importantă, unde aceste campusuri, pentru susținerea învățământului dual, vor fi dezvoltate în centre universitare.”, a mai spus Cîmpeanu, care a completat:
”În centrele universitare există și agenți economici de care avem nevoie pentru învățământul dual, care este parteneriatul școală-agent economic. Știm cu toții, dacă suntem onești, că industria este dezvoltată în acele centre în care există universități, care vor avea un rol important. Revin la cei peste 500 de milioane de euro, destinați exclusiv universităților, din cei 3,6 miliarde de euro. 244 milioane de euro sunt acum în negociere pentru centre digitale, care să pregătească absolvenții de învățământ superior pentru meseriile viitorului și, implicit, inovare, pentru a avea o bază solidă de selecție a cercetătorilor. Este o sumă importantă, 244 de milioane de euro, la dispoziția universităților doar pentru aceste centre de digitalizare în învățământul superior. Au ca target acele meserii emergente. Universitățiile au datoria, responsabilitatea, să le identifice și să investească în pregătirea absolvenților din aceste perspective. Este nevoie de viziune, resurse umane și resurse financiare. PNRR este doar o sursă de finanțare (...) Dorim o creștere a finanțării și din bugetul național pentru ca universitățile să se poată achita și de a 3-a responsabilitate socială, de susținere a inovării, cercetării și performanței. Pentru asta este nevoie de investiții.”
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu