Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a apreciat joi că decizia Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' din Iaşi privind accesul studenţilor în sălile de examen doar în baza testelor sau a dovezii vaccinării împotriva COVID-19 este una corectă pe baza autonomiei universitare, dar şi pentru faptul că studenţii de la Medicină au acces în spitale.
'Cu siguranţă nu este îngrădit niciun drept. În primul rând, nu sunt elevi, sunt studenţi. În al doilea rând, nu sunt studenţi oarecare, sunt studenţi la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. În spitale, bolnavii, ştiţi foarte bine, au obligativitatea prezentării unui test PCR. Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferenţiere şi am primi studenţii de la Medicină în spitale fără test PCR. În al treilea rând, există autonomie universitară. Este un lucru sfânt. Deciziile se iau în consiliile de administraţie şi în senatele universitare în care sunt reprezentaţi, alături de cadre didactice şi studenţii', a arătat acesta în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
În acest sens, Cîmpeanu a subliniat că în cadrul unei universităţi deciziile se iau împreună cu reprezentanţii studenţilor din instituţia respectivă.
'Nici Ministerul Educaţiei, nici vreun partid politic, nici altcineva nu cred că are dreptul să se amestece în deciziile luate de către o universitate, dacă vrem să rămânem (...) în rândul universităţilor de prestigiu din această lume. Deci, deciziile sunt corecte pentru că sunt patru variante: fie eşti vaccinat, fie ai trecut prin boală, fie ai un test PCR. Atenţie, se admit, din ce cunosc, în UMF 'Gr. T. Popa' Iaşi inclusiv testele antigen rapide, care sunt foarte simplu de făcut', a spus Cîmpeanu.
Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Iaşi au cerut, joi, suspendarea deciziei Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' privind accesul studenţilor în sălile de examen doar în baza testelor sau a dovezii vaccinării împotriva COVID-19. De cealaltă parte, rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a afirmat că accesul studenţilor, cât şi al profesorilor examinatori şi supraveghetori în sala de examen se va face conform deciziei emise în cursul zilei de miercuri.
'Studentul va putea să intre la examen dacă va face dovada vaccinării, chiar şi numai cu prima doză, sau dacă va aduce un test RT-PCR anti-COVID care să aibă o valabilitate de 72 de ore, la momentul intrării în examen, sau dacă nu, un test antigen negativ care să aibă valabilitate de 24 de ore, sau să facă dovada faptului că a trecut prin boală, având o perioadă cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul în care a fost diagnosticat cu infecţia cu COVID-19, sau să nu se prezinte la examen şi va da examenul în altă sesiune, programată conform calendarului anului universitar. (...) Aceste criterii pe care le-am enumerat sunt aplicabile atât studenţilor, cât şi cadrelor didactice la momentul sesiunii, pentru că există şi cadre didactice care nu sunt vaccinate', a declarat rectorul UMF Iaşi, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu