Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că este în favoarea deschiderii noului an şcolar cu prezenţă fizică pentru toţi elevii.
'Neavând niciun glob de cristal şi neavând nici competenţe sanitare, pot să vă spun că şcoala va începe fizic, cu prezenţă fizică în data de 13 septembrie. Am stabilit deja o întâlnire cu Consiliul Naţional al Elevilor pentru săptămâna viitoare, în ziua de marţi. (...) Mă pronunţ cât se poate de clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare. Am dreptul să îmi manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluţia epidemiologică', a spus ministrul.
El a afirmat că la reuniunea Consiliilor Rectorilor, care a avut loc la Cluj, reprezentanţii universităţilor şi-au exprimat dorinţa de deschidere a cursurilor universitare cu prezenţă fizică.
'Nu o să fiu nicidecum eu acela care va intra peste autonomia universitară. Universităţile adoptă, prin consilii de administraţie şi senate, la care participă şi studenţii, aceste decizii şi răspund pentru deciziile luate. (...) Universităţile au datoria să răspundă pentru siguranţa studenţilor şi să ia măsuri în consecinţă', a mai spus ministrul Educaţiei. Cîmpeanu a adăugat că preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor va avea statut de invitat permanent în Comitetul Interministerial pentru Implementarea proiectului 'România Educată'.
'Am transmis deja o recomandare în vederea valorificării oportunităţilor de vaccinare în luna august, în aşa fel încât, în luna septembrie, la începutul şcolii, cei care se vaccinează în august să fie deja imunizaţi. Am luat în considerare, acolo unde va fi posibil, transformarea cabinetelor medicale din şcoli în centre de vaccinare, înţelegând că decizia trebuie luată în fiecare situaţie în funcţie de specificul şcolii, deoarece fluxurile trebuie să fie bine delimitate, iar prezenţa părinţilor, în cazul copiilor minori, în cadrul operaţiei de vaccinare este necesară.', a spus Cîmpeanu.
'Deci trebuie văzut în ce măsură configuraţia concretă a şcolii permite organizarea unei centru de vaccinare în aceste cabinete medicale şcolare. Vom realiza, am discutat cu Ministerul Sănătăţii şi coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare pentru a realiza încă din zilele următoare acţiuni de prezentare a importanţei şi necesităţii vaccinării', a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.
'Deşi susţin în modul cel mai profund şi cel mai hotărât importanţa vaccinării şi avantajele vaccinării ca unic gest care ne poate ajuta să punem punct acestei pandemii, nu sunt adeptul obligativităţii, sunt adeptul prezentării cu perseverenţă, cu argumente, cu persoane cu competenţe în domeniul medical, în aşa fel încât toţi acei colegi care nu au decis încă să se vaccineze să o poată face, în aşa fel încât părinţii să fie încurajaţi în a-şi exprima acordul cu privire la vaccinarea elevilor care au vârsta adecvată condiţiilor precizate de către fiecare vaccin autorizat', a susţinut ministrul Educaţiei.
Sorin Câmpeanu a afirmat că susţine testarea în şcoli.
'Susţin importanţa testării, cel puţin în cazurile în care apar simptome. În aceste situaţii, testarea este o datorie a statului, prin DSP, şi nu a angajatului din sistemul de învăţământ sau din alt sistem care prezintă simptome', a mai arătat ministrul.
'Cu siguranţă nu se va schimba anul viitor, în anul 2022. Astfel de schimbări necesită predictibilitate. (...) Vor putea să fie implementate (schimbările la admiterea în liceu - n.r.) începând cu admiterea din anul 2023. Pentru părinţii elevilor de clasa a VIII-a, răspunsul este: nu vor fi schimbate condiţiile de derulare a Evaluării naţionale', a spus ministrul. Potrivit acestuia, singura schimbare de anul viitor va consta în conectarea informatizată a lucrărilor de la Evaluarea naţională.
'Singura perspectivă din care se vor schimba va fi aceea a corectării informatizate. Sigur că asta nu este de natură să împieteze asupra pregătirii elevilor. Dimpotrivă, să fie avantajaţi prin eliminarea subiectivismului uman. Ştiţi foarte bine că la Evaluarea naţională au fost 20.000 de contestaţii, foarte multe s-au soldat şi acolo cu schimbarea notei, iar la Bacalaureat au fost 56.000 de contestaţii, din care 53.000 s-au soldat cu schimbarea notei', a arătat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu