Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la începutul noului an școlar că nu va impune uniforma obligatorie pentru elevi.
„Nu am vorbit niciodată despre reintroducerea uniformelor obligatorii. Am spus întotdeauna că este bine, așa cum am văzut în sisteme de educație avansate - SUA, Marea Britanie, Franța - să avem elevi mândri de școala lor. Să poarte un însemn, fie că este un pin... așa cum purtăm tricolorul, putem purta însemnul școlii, fie că este o cravată, fie că este o eșarfă pentru fete. Îmi doresc să fie mândri de școala lor și acest lucru să se facă și prin însemne. Însemnele de apreciere la adresa școlii nu înseamnă uniformă obligatorie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Acesta a dat asigurări că aceste aspecte au fost discutat în coaliţie şi că tot timpul au fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei. ”Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba. Nu vom reuşi, profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a spus ministrul Educaţiei, întrebat despre majorările salariale din învățământ, potrivit noilor legi ale educaţiei, potrivit News.ro. ”Aceste majorări care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023, începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore şi chiar şi aşa, cu norma redusă pentru profesorul stagiar, va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie, altfel nu vom avea profesori bine pregătiţi din cei mai mulţi absolvenţi ai universităţilor româneşti”, a mai spus ministrul.
”Toate aceste lucruri sunt atent luate în calcul, toate aceste lucruri sunt susţinute şi dacă vom regăsi aceste măsuri în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie. Dacă nu le vom regăsi, nu vom avea o şansă pentru educaţie. Este nevoie de un consens în coaliţie, de aceea este bine ca tot sistemul de educaţie şi toţi cei care sunt interesaţi în viitorul educaţiei să lupte pentru ca aceste legi să fie adoptate”, a afirmat Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a precizat că în actuala coaliţie s-a discutat. ”După cunoştinţele mele, tot timpul am fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei”, a arătat el.
Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească încă din 2020 o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022. Cu creșterea primită în ianuarie 2022, de 4 puncte procentuale, ar mai fi 12% creștere până la grilă, spunea ministrul Educației în ianuarie 2022, când lăsa să se înțeleagă că acești bani ar putea fi acordați la această rectificare bugetară, condiționând asta de încasările la buget. Vezi aici ce salarii de bază ar fi primit profesorii, dacă era respectat calendarul de creștere din grila prevăzută de Legea salarizării 153/2017.
Actualizare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci