Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre situația blocării posturilor în învățământ și a anunțat o premieră care îi vizează pe profesori.
"Intrăm în sfera drepturilor fiecărui cetăţean care s-a titularizat sau a obţinut un post prin concurs. În momentul în care a obţinut un post prin concurs şi a fost numit într-o altă poziţie, are dreptul să aibă postul rezervat. Ştiu.. (n.r. referitor la posturile rezervate mai bine de zece ani). Din punct de vedere moral, sunt în total dezacord cu acest lucru. Din punct de vedere legal, constituțional, al drepturilor cetăţeneşti, sunt probleme pe palier juridic. Moral, da, mai bine de zece ani nu găsesc că este în regulă...", a spus Sorin Cîmpeanu la TVR Info.
"În momentul în care aceste rezervări de post sunt făcute pentru ca acele persoane să îşi aducă aportul dintr-o perspectivă mai înaltă, mai largă cu un spectru mai larg de cuprindere decât aceea de profesor, consider că sunt justificate. Vă dau exemplu... Am un coleg, secretar de stat, care a obţinut prin concurs postul de director într-un colegiu naţional. Secretar de stat, ministru sunt nişte poziții foarte volatile.
Ultimii 30 de ani ne-au arătat lucrul ăsta. Postul de director este câștigat pe patru ani. El este suspendat din postul de director. Eu, personal, am fost ales rector într-o universitate. M-am suspendat din poziţia de rector în acea universitate pentru că altfel aş fi intrat într-un conflict, dar postul meu de rector este rezervat. Când nu voi mai fi ministru, mă voi întoarce acolo. Există însă şi situaţii care, în opinia mea, sunt mult mai puţin justificate", a mai spus ministrul Educației.
"Înţelegând criza de personal calificat, în proiectul legii am redefinit postul didactic. Având cel puţin o jumătate de normă, poţi să te titularizezi, în premieră. La nouă ore pe săptămână de predare, poţi să devii titular. Asta va creşte semnificativ numărul posturilor titularizabile, care pot fi ocupate pe durata nedeterminată, cu toate avantajele ce decurg de aici. Sunt foarte multe avantaje.
Anul ăsta, am avut discipline la care numărul de posturi în toată România a fost două sau au fost la geografie nouă posturi. Atunci când sunt două posturi, evident că ele vor fi ocupate de candidaţii cu 10 şi 9,95, iar un candidat cu 9,90 poate să nu aibă şansa ocupării acelui post pe care şi l-a dorit. Lucrul ăsta s-a repetat ani de zile. Pe de altă parte, deşi au fost doar puţin peste 5000 de posturi, în momentul în care vorbim, astăzi, când a început şcoala, mai mult de jumătate din aceste posturi nu sunt ocupate. Cei care au câştigat aceste posturi nu le ocupă din diverse motive", a spus Sorin Cîmpeanu.
Citește și:
Cîmpeanu, situație gravă în educația din România: Avem 4152 de profesori necalificaţi, dintre care aproape 1000 nu au nici măcar studii superioare
"Aproape jumătate (n.r. dintre profesori) vor ieși la pensie în următorii zece ani. Nu putem să îi atragem în sistem oferindu-le salarii de nivelul celor actuale. Absolvenţii universităţilor românești, cei mai buni absolvenţi, vor alege întotdeauna altceva, vor avea mai multe opţiuni şi vor alege, în mod evident - să nu fim ipocriţi - acea variantă care le va asigura un trai mai bun, chiar dacă ei îşi doresc să fie profesori. Atractivitatea din perspectiva salarială este esenţială. Pentru asta, alături de alte obiective, voi lupta cu toate mijloacele să rămână în proiectul Legii Educaţiei, aşa cum este propus acum". Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci