În Spania a apărut o lucrare intitulată "La Ultima Cena" (Cina cea de Taină), care încearcă se reconstituie, în mod artistic, bazat pe o aprofundată cercetare istorică, meniul servit la ultima masă a lui Iisus cu cei 12 apostoli, din ajunul crucificării sale, relatează EFE. Volumul este semnat de cunoscutul scriitor și specialist în arta culinară Miguel Angel Amodovar.
Este 'aproape imposibil' de știut cu siguranță meniul din acel moment, dar 'se cunosc obiceiurile alimentare' ale celor apropiați lui Iisus, bazat pe 'pâine, legume precum lintea, ceapa și andivele, fructe ca smochinele și strugurii, ulei de măsline, pește de râu, miere și vin.
Carnea lipsea aproape în totalitate, fiind prezentă doar în alimentația celor bogați, a detaliat, pentru EFE, autorul. El susține însă că, la acea ultimă cină, Iisus ar fi încălcat normele foarte stricte ale evreilor și ar fi insistat ca apostolii săi să mănânce 'din toate'. Însoțit și de mama sa și de Maria Magdalena, el ar fi mâncat stând întins pe jos și luând alimentele cu mâna de pe o masă de înălțime foarte mică.
Primul fel ar fi fost o salată din ierburi amare, pe bază de țelină, simbolizând viața plină de lacrimi și tristețe a evreilor în perioada sclaviei lor în Egipt, menționează revista 'Hola'.
Felul al doilea a constat în pește — prăjit, la grătar sau la cuptor — însoțit de un sos dulce-acrișor. Este posibil să fi fost unul dintre felurile de pește pe care chiar mesenii le pescuiau în râul Iordan, dar nu este exclusă nici varianta unor pești din Marea Galieii, cum ar fi sardinele. Sosul era preparat din ulei de măsline, miere, oțet și vin, cu nuci și curmale tăiate mărunt.
Principalul fel de mâncare a fost din miel sau ied, așa cum se spune în capitolul 12 din Cartea Exodului și de la care a pornit și tradiția consumării acestui tip de carne cu ocazia Paștelui. Gătită sub formă de friptură, carnea era pregătită cu ulei de măsline, apă, vin alb, ceapă, usturoi, măr, ouă tari, cuișoare, pătrunjel, coriandru, curcuma, sare și piper. Ca garnitură se putea adăuga linte.
Cina s-a încheiat cu 'Jaroset', un fel de mâncare evocând lutul folosit de evrei la construirea caselor lor. Acest desert este făcut pe bază de compot de curmale, cu mere și caise uscate, nuci, amestecate cu ghimbir, scorțișoară, miere și vin dulce.
Un alt fel de mâncare ar fi fost și cu carne de potârniche, susțin unii, amintind că acesta era un aliment destul de răspândit în vremea lui Irod. Alții sunt de părere că numai oamenii avuți își puteau permite să pună pe mesele lor un asemenea aliment, așa încât el nu ar fi făcut parte din meniul lui Iisus și al apostolilor săi.
Pentru cei tentați să refacă, în propria lor bucătărie, meniul Cinei de Taină, volumul editat în Spania oferă și rețete revăzute de maeștri bucătari de renume, dintre care unii titrați cu stele Michelin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu