Cina fastuoasă a Regelui Charles adâncește deficitul bugetar al președinției franceze

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

O cină de stat fastuoasă, în valoare de aproape 500.000 de euro, organizată pentru regele Charles al III-lea al Marii Britanii, a contribuit semnificativ la creșterea deficitului bugetar al Palatului Élysée, biroul președintelui francez Emmanuel Macron.

Potrivit unui audit anual publicat luni de Curtea de Conturi a Franței, cheltuielile Palatului Élysée, care includ costuri legate de îndatoririle diplomatice și prezidențiale, administrație, personal, securitate și gestionarea proprietăților, au ajuns la un total de 125 de milioane de euro, ducând bugetul la un deficit de 8,3 milioane de euro.

Cină de stat luxoasă la Versailles

Una dintre principalele cauze ale acestui deficit a fost organizarea a două cine de stat luxoase, una dintre ele fiind pentru regele Charles al III-lea. În septembrie anul trecut, Macron l-a găzduit pe regele britanic la Versailles, reședința istorică a monarhiei franceze, pentru o cină fastuoasă cu peste 160 de invitați, printre care s-au numărat și cântărețul Rolling Stones, Mick Jagger, și actorul britanic Hugh Grant.

Detalii și costuri ale cinei

În timpul cinei, invitații s-au delectat cu homar albastru și macarons de trandafir, iar costurile totale pentru această cină au ajuns la aproape 475.000 de euro. Din această sumă, peste 165.000 de euro au fost cheltuiți pe catering și peste 40.000 de euro pe vinuri (inclusiv o sticlă de 2004 Château Mouton Rothschild) și alte băuturi.

Costurile au fost crescute de utilizarea unor furnizori externi de catering și decoratori pentru recepțiile organizate în afara Palatului Élysée, așa cum a fost cazul cu regele Charles III și premierul indian Narendra Modi, care a fost primit la Louvre și a fost ghidat de Macron prin muzeu. Costul total al acestei recepții a depășit 400.000 de euro.

Cu toate acestea, Curtea de Conturi a recunoscut și unele eforturi de reducere a costurilor, subliniind că Palatul Élysée a fost mai econom în organizarea evenimentelor mai mici, preferând personalul intern pentru "cocktailuri pentru mai puțin de 100 de persoane".

Critici privind planificarea călătoriilor

Curtea de Conturi a criticat, de asemenea, slaba planificare a călătoriilor președinției franceze, evidențiind o pierdere de peste 830.000 de euro din cauza anulării a 12 călătorii aparent nerambursabile. O călătorie planificată, dar ulterior anulată în Germania, în iulie 2023, a generat singură o pierdere de aproape 500.000 de euro, majoritatea costurilor fiind legate de transport și cazare.

Răspunsul Élysée-ului

În urma publicării raportului, Palatul Élysée a declarat: "Franța menține relații diplomatice strânse cu un număr mare de țări, care organizează evenimente echivalente atunci când îl primesc pe șeful statului."

Aceste cheltuieli opulente reflectă angajamentul Franței de a menține tradițiile grandioase, însă ridică întrebări cu privire la gestionarea eficientă a resurselor publice în contextul unor deficite bugetare record.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel