Cuptorul cu microunde este un aparat electrocasnic foarte util, dar nu întotdeauna știi când îl poți folosi și când ar fi mai bine să optezi pentru alte metode. Pentru aceste cinci alimente, este mai bine să nu-l folosești!
Lucrurile nu sunt întotdeauna simple, de aceea tot ce ne poate simplifica chiar și cele mai banale sarcini este binevenit. De când cuptorul cu microunde a apărut în viețile noastre, încălzirea alimentelor a devenit mult mai ușoară. Am scăpat de grija ca laptele să dea în foc dimineața și nu mai pierdem timp încălzind ceea ce dorim să mâncăm. A devenit un aparat indispensabil.
Cu toate acestea, sunt multe lucruri pe care încă nu le știm, precum acele trucuri pe care le vedem uneori pe rețelele de socializare, care ne arată că, dacă punem un bol cu apă, mâncarea se încălzește uniform, sau care explică cea mai bună metodă de curățare și dezinfectare a aparatului. De asemenea, există unele alimente care, oricât ne-am strădui, nu ies la fel de gustoase dacă le încălzim în cuptorul cu microunde. Mai mult, unele dintre ele nici măcar nu ar trebui încălzite în acest aparat, conform recomandărilor experților în siguranța alimentară.
Uneori, nu știm cea mai bună modalitate de a încălzi uniform alimentele astfel încât să-și păstreze textura și gustul. Totuși, există alimente pe care, din motive de siguranță, conform unor experți citați de Parade, nu ar trebui să le încălzești deloc în cuptorul cu microunde.
Formula pentru sugari. Joan Salge Blake, profesoară de nutriție și nutriționistă la Universitatea din Boston, explică faptul că acest lucru se datorează modului în care se încălzesc alimentele. „Încălzirea formulei sau a laptelui matern în cuptorul cu microunde poate duce la încălzire neuniformă, creând puncte fierbinți în biberon.”
Marinade pentru carne. „Marinada crudă poate conține agenți patogeni care cauzează boli de origine alimentară. Marinadele trebuie fierte înainte pentru a elimina acești patogeni”, spune dr. Blake, care, de asemenea, recomandă să nu reutilizăm sosul, chiar dacă l-am fiert.
Pui umplut. Mai ales cei care au eticheta „gata pentru gătit”, ar fi mai bine ca gătirea acestora să nu fie făcută la microunde. În plus, USDA (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite) subliniază că puiul s-ar putea găti rapid, dar umplutura din interiorul său poate să nu se gătească suficient, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate, deoarece nu va ajunge la temperatura necesară pentru a distruge bacteriile dăunătoare.
Alimente care au mai mult de o săptămână. „Alimentele vechi pot conține mucegaiuri și bacterii care le descompun (mucegai, drojdii)”, explică Mitzi Baum, director executiv al organizației Stop Foodborne Illness. „Dacă aceste microorganisme sunt prezente în alimente și nu sunt eliminate în timpul procesului de reîncălzire, pot provoca boli grave.” După trei sau patru zile, aceste alimente ar trebui aruncate.
Alimente care au stat cel puțin două ore fără a fi refrigerate. „Unele bacterii pot supraviețui la temperaturile de gătire și se pot multiplica dacă sunt lăsate prea mult timp afară”, subliniază Baum.
De asemenea, nu este recomandat să încălzești prea mult apa, pentru că aceasta poate să nu fiarbă și să o facă brusc când o scoatem, legumele cu frunze verzi, care pot provoca scântei, sau un ou fiert cu coajă, care tinde să acumuleze aburi în interior și poate exploda atunci când este scos.
Toată lumea știe că obiectele metalice nu trebuie puse în cuptorul cu microunde, nimeni nu ar pune o furculiță sau o lingură, dar nu suntem întotdeauna conștienți că există detalii metalice în boluri sau cești, mai ales cele aurii sau argintii. Este important să verificăm etichetele pentru a ne asigura că sunt potrivite pentru microunde.
De asemenea, nu se pot pune formele sau folia de aluminiu, nici recipientele din plastic, mai ales dacă sunt de calitate inferioară, deoarece ar putea să se topească. Acest lucru exclude și alte tipuri de recipiente, cum ar fi cele de iaurt, care nu ar trebui nici ele puse în cuptorul cu microunde, precum și termosurile, care sunt de obicei din oțel inoxidabil. Unele recipiente din sticlă sau cristal, cum ar fi cupele, nu sunt recomandate, decât dacă eticheta indică altceva, din cauza densității materialului, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News