Cinci ani de închisoare pentru un om de afaceri suspectat de spionaj pentru Rusia

FOTO: Freepik @standret
FOTO: Freepik @standret

Un procuror din Suedia cere această condamnare pentru omul de afaceri suspectat de spionaj în favoarea Rusiei.

Un om de afaceri ruso-suedez suspectat că a furnizat ilegal tehnologii Rusiei riscă să fie condamnat la 5 ani de închisoare, un procuror suedez cerând această pedeapsă,relatează AFP.

Serghei Skvorţov, care s-a stabilit în Suedia împreună cu soţia sa în anii '90, este acuzat că s-a folosit de companiile de import-export de componente electronice pe care le conducea pentru activităţile sale de spionaj.

Procesul său pentru ”activităţi ilegale de spionaj” în detrimentul Suediei şi al Statelor Unite s-a desfăşurat în mare parte cu uşile închise de la începerea sa la un tribunal din Stockholm, pe 4 septembrie.

Serghei Skvorţov ”este un agent responsabil cu aprovizionarea complexului militar rus şi a serviciilor sale de informaţii, GRU”, a declarat procurorul Henrik Olin în cadrul pledoariei sale finale.

”Rusia are nevoie de tehnologii electronice. Există un sistem de aprovizionare rusesc şi acest sistem este gestionat de serviciile de informaţii, mai ales de GRU”, a adăugat el.

”Skvorţov şi cele două companii ale sale fac parte din acest sistem”, a mai spus procurorul Olin.

Acuzatul, îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, a pledat nevinovat şi a dat asigurări că este un om de afaceri care a căutat să obţină autorizaţii pentru a-şi exporta echipamentele.

Aceste autorizaţii aveau drept scop să ”ofere o aparentă legitimitate”, însă a recurs la nume false de parteneri de afaceri, nu a furnizat informaţii despre materialul exportat şi a furnizat informaţii false despre utilizatorii finali, potrivit procurorului.

El a cerut, prin urmare, o pedeapsă cuprinsă între ”patru ani şi jumătate şi cinci ani” de închisoare.

Avocatul lui Skvorţov, Ulrika Borg, a cerut eliberarea clientului ei, estimând că ancheta nu a dovedit că omul de afaceri aparţine sistemului rus. Data la care va fi pronunţată sentinţa nu a fost anunţată.

Citește și: Cinci cetățeni bulgari din Marea Britanie, puși sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel