Cinci cetățeni bulgari din Marea Britanie, puși sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei

FOTO: Freepik @13nuta
FOTO: Freepik @13nuta

Cinci persoane, trei bărbaţi şi două femei, au fost puse sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Parchetul Marii Britanii a anunţat, astăzi, că a autorizat punerea sub acuzare a cinci persoane pentru spionaj în favoarea Rusiei, relatează Reuters, DPA şi Sky News, scrie Agerpres.

Cele cinci persoane, trei bărbaţi şi două femei cu vârste cuprinse între 29 şi 45 de ani, sunt acuzate de ”conspiraţie pentru colectarea de informaţii cu intenţia de a fi utile direct sau indirect unui inamic”, a declarat Serviciul de procuratură al Coroanei, principala agenţie britanică de urmărire penală.

Potrivit Sky News şi DPA, cei cinci sunt cetăţeni bulgari, iar faptele incriminate au avut loc în perioada 30 august 2020 - 8 februarie 2023. Ei au fost arestaţi în luna februarie a acestui an.

Numele inculpaţilor sunt Orlin Rusev (45 de ani), Bizer Geambazov (41 de ani), Katrin Ivanova (31 de ani), Ivan Stoianov (31 de ani) şi Vania Gaberova (29 de ani).

Ei vor compărea în faţa Tribunalului Westminster din Londra pe 26 septembrie.

În 11 februarie, Rusev, Geambazov şi Ivanova au fost acuzaţi de posesia a 34 de documente de identitate, dintre care unele false. Cei trei au fost aduşi în luna iulie în faţa judecătorilor.

Doi dintre suspecți, care formau un cuplu, erau stabiliți în Marea Britanie de aproximativ 10 ani. În această perioadă au condus o organizație comunitară care oferă servicii bulgarilor, inclusiv familiarizarea acestora cu ”cultura și normele societății britanice”, notează BBC.

Potrivit unor documente online ale statului bulgar, cei doi au lucrat, de asemenea, pentru comisii electorale din Londra, care facilitează votul la alegerile bulgare al cetățenilor care locuiesc în străinătate.

Citește și: Zeci de documente de identitate, descoperite de polițiștii de frontieră într-un microbuz - Foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel