Adevărul în cazul jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis în consulatul țării sale din Istanbul, va fi căutat multă vreme.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis marţi într-un discurs că se va afla 'întregul adevăr' despre uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării acestuia de la Istanbul pe 2 octombrie. Deşi a adus câteva elemente noi, confirmând şi unele informaţii din presă, Erdogan s-a abţinut să facă dezvăluiri majore.
La trei săptămâni de la crima care a şocat lumea, cel puţin cinci întrebări nu au primit încă răspuns, detaliază agenţia France Presse într-o analiză.
- Cine a comandat asasinatul? Erdogan însuşi a pus această întrebare în discursul său de marţi. Conform preşedintelui turc, o echipă formată din 15 agenţi saudiţi a venit la Istanbul pentru a-l ucide pe jurnalist. Presa turcă îl acuză pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, zis şi MBS. Însă Riadul respinge aceste acuzaţii şi, după ce a avansat mai multe versiuni contradictorii, pune moartea lui Khashoggi pe seama unei operaţiuni 'neautorizate', ipoteză primită cu multă neîncredere atât în Turcia, cât şi în ţările occidentale.
- Unde este corpul? Oficial, cadavrul lui Khashoggi nu a fost încă găsit. Unele media turce au susţinut că, după ce l-au ucis, agenţii saudiţi l-au tăiat în 15 bucăţi. Anchetatorii turci au efectuat cercetări în pădurea Belgrad, din apropiere de Istanbul, precum şi în oraşul-port Yalova. Erdogan a spus marţi că agenţii saudiţi au studiat aceste locuri înaintea asasinatului. Descoperirea, luni, a unui vehicul cu numere diplomatice aparţinând consulatului saudit, abandonat într-o parcare din Istanbul, a făcut să renască speranţa că va fi găsit cadavrul. Autorităţile turce au cerut consulatului saudit să permită inspectarea vehiculului.
- Cum a fost ucis Khashoggi? Erdogan a descris amănunţit pregătirile celor 15 agenţi saudiţi, dar nu a indicat şi modalitatea în care ei au comis crima. Această omisiune se datorează faptului că ancheta încă nu a determinat toate circumstanţele asasinatului? Sau Erdogan s-a abţinut tocmai pentru a nu pune Riadul într-o situaţie şi mai delicată, în timp ce, conform unor analişti, continuă negocierile în culise? În primele zile după dispariţia lui Khashoggi presa turcă a publicat numeroase detalii, uneori incoerente. Unele ziare au scris că jurnalistul a fost decapitat, în timp ce altele făceau referire la o strangulare.
- Există o înregistrare audio? Mai multe media turce au relatat de asemenea că anchetatorii au intrat în posesia unei înregistrări audio care dovedeşte clar că jurnalistul a fost ucis, înregistrare obţinută într-un mod care ridică numeroase semne de întrebare, presa susţinând că ea a fost realizată cu ajutorul ceasului pe care-l purta Khashoggi şi era conectat la telefonul său mobil pe care nu-l avea asupra lui. În opinia unor comentatori, această înregistrare, dacă ea într-adevăr există, este principalul mijloc prin care Ankara poate exercita presiuni asupra Riadului. Publicarea ei ar pune Arabia Saudită într-o situaţie extrem de stânjenitoare şi ar risca să creeze o criză diplomatică majoră între Ankara şi Riad. De altfel, Erdogan nu a spus nimic în discursul său despre o asemenea înregistrare.
- Este Mohammed bin Salman implicat? Erdogan a avut în ultimele zile două discuţii telefonice cu regele Salman (tatăl lui Mohammed bin Salman) şi a spus în discursul său de marţi că se bazează pe monarhul saudit în asigurarea cooperării între ţara acestuia şi anchetatorii turci. Însă, lucru remarcat de comentatori, Erdogan a evitat în discursul său de marţi să-l menţioneze pe Mohammed bin Salman. Totuşi, preşedintele turc a spus că trebuie pedepsite 'toate persoanele' implicate în această crimă, 'de la cel mai înalt până la cel mai mic nivel', afirmaţie interpretată de unii ca fiind o aluzie subtilă la prinţul moştenitor saudit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu