Cinci obiceiuri zilnice care îți consumă energia. Cum le poți schimba

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user18526052
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user18526052

Tindem să credem că senzațiile de epuizare și negativitate provin din factori externi, însă adevărul este, așa cum subliniază psihiatrul Marian Rojas Estapé, că ele pot fi cauzate de obiceiuri care nu sunt atât de sănătoase pe cât credem.

Sfârșitul anului este momentul în care mulți fac un bilanț. Unele persoane se vor simți mulțumite, punând accent pe partea pozitivă, în timp ce altele vor privi mai mult aspectele negative, fiind copleșite, obosite și pesimiste. La prima vedere, atribuim această epuizare situațiilor legate de muncă, finanțe sau relații personale. Totuși, psihiatrul Marian Rojas Estapé subliniază că, în spatele acestui pesimism, se pot ascunde obiceiuri care afectează corpul și mintea.

Lipsa unui somn adecvat

Deși se știe că este esențial un somn odihnitor de cel puțin șapte ore, multe persoane se mulțumesc cu patru sau cinci ore sau, și mai grav, ajung să considere insomniile ca fiind normale. Psihiatrul consideră că aceasta este o greșeală majoră, deoarece regenerarea pe care o oferă somnul este esențială pentru a începe ziua cu energia necesară.

Dezordinea

Rojas Estapé afirmă că dezordinea nu contribuie deloc la menținerea energiei. Chiar și persoanele care par să se simtă confortabil în haos, găsindu-și lucrurile necesare printre munți de obiecte dezordonate, nu pot avea aceeași liniște mentală ca acelea care își mențin ordinea. Este mai mult decât un detaliu exterior, vizibil. Experta subliniază că dezordinea afectează sistemul imunitar, iar distragerea atenției ne face să fim mai împrăștiați și mai puțin armonioși în general.

Sedentarismul

Alături de o alimentație sănătoasă, exercițiile fizice zilnice reprezintă un pilon esențial al unei stări generale bune de sănătate, iar nivelul nostru de energie este strâns legat de acest aspect. Rojas Estapé este fermă în legătură cu acest aspect: „Persoanele sedentare obosesc mult mai repede”. Explicația este științifică, potrivit psihiatrului, deoarece sedentarismul inhibă producerea unor substanțe cerebrale, în special a factorului BDNC, care stimulează procesele cerebrale legate, printre altele, de învățare și memorie.

Alimente și băuturi nesănătoase

În prezent, mesajul despre impactul alimentației și băuturilor asupra sănătății, dincolo de greutatea corporală, a devenit clar. Acest lucru se datorează cercetărilor științifice extinse din ultimii ani în domeniul nutriției. Pe rețelele sociale s-a răspândit, de asemenea, avertismentul cu privire la dieta inflamatorie, adică cea bazată pe produse ultraprocesate, grăsimi, zaharuri etc. Aceste alimente sunt asociate cu apariția unor afecțiuni precum artrita, bolile cardiovasculare sau diabetul de tip 2, printre altele.

Repetarea gândurilor negative

Așa cum a subliniat în numeroase rânduri pe rețelele sociale și în alte intervenții, Rojas Estapé avertizează și asupra impactului gândurilor asupra sănătății și energiei. Este vorba despre așa-numitele gânduri care pot lua forma plângerilor sau a mesajelor de victimizare. „90% dintre lucrurile care ne preocupă nu se întâmplă, dar au un impact direct asupra organismului.” Soluția, explică experta, este să reconfigurăm modul în care ne vorbim nouă înșine: „Oare chiar sufăr atât de mult pe cât îmi imaginez?”, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel