Agenția Națională Antidrog a reacționat în urma anunțului Asociaţiei RHRN - Romanian Harm Reduction Network şi a altor patru ONG-uri, care au anunţat, luni, că vor suspenda pe termen nelimitat colaborarea cu ANA.
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a anunțat că, în contextul implementării prevederilor Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020, a întreprins toate demersurile pentru existenţa cadrului legislativ privind obţinerea fondurilor destinate implementării programelor de interes naţional de către ONG-uri.
'În acest sens, organizaţiile neguvernamentale de profil au posibilitatea să sprijine dezvoltarea intervenţiilor din domeniul prevenirii consumului şi asistenţei consumatorilor de droguri', se arată într-un comunicat al ANA..
Potrivit sursei citate, în bugetul anului 2017, Agenţiei Naţionale Antidrog i s-a alocat suma de 500.000 lei, aspect care a determinat repoziţionarea instituţiei faţă de oportunitatea finanţării activităţilor aferente PIN, urmând ca suma disponibilă să fie utilizată pentru implementarea subprogramelor II, V, VI şi VIII.
'Acestea se referă la activităţi precum: realizarea unei baze de date online privind serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri, promovarea programelor de petrecere a timpului liber ca alternativă la consumul de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, în rândul populaţiei generale, dezvoltarea intervenţiilor pentru românii care lucrează în străinătate, care se deplasează frecvent în străinătate şi pentru imigranţii care consumă droguri şi servicii de tip suport pentru beneficiarii care au parcurs programul de tip comunitate terapeutică în penitenciar', se arată în comunicat.
ANA mai susţine că a iniţiat procedura de modificare a HG nr. 659/2015 privind aprobarea Programului de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, în sensul prelungirii perioadei de aplicare până în anul 2020, şi desfăşoară demersuri ca în perioada imediat următoare să fie suplimentate fondurile necesare implementării PIN.
'Agenţia Naţională Antidrog, în calitate de coordonator naţional în domeniul drogurilor şi partener al societăţii civile, a menţinut relaţii permanente şi apropiate cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de profil, fiind desfăşurate o serie de activităţi în comun (anchete comportamentale şi serologice, studii naţionale, campanii şi proiecte de prevenire, sesiuni de formare, măsuri de reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, grupuri de lucru), precum şi consultarea şi implicarea acestora în elaborarea politicilor antidrog, dar şi a documentelor strategice sau a modificărilor legislative', se mai arată în comunicat.
ANA îşi exprimă disponibilitatea privind susţinerea finanţării organizaţiilor neguvernamentale în domeniul prevenirii şi asistenţei consumatorilor de droguri, în prezent căutându-se soluţii imediate pentru obţinerea fondurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News