Cinci planete, aliniate vineri dimineaţă pe cer. Nu s-a mai întâmplat din 2004

Fotografie de la Pixabay
Fotografie de la Pixabay

Cinci planete se vor alinia pe cerul dimineţii vineri, 3 iunie. Este prima dată în ultimii 18 ani când se întâmplă asta. 

Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn se vor alinia în ordinea distanţei faţă de soare, aşa cum sunt ele văzute din emisfera nordică. Nu este un lucru ieşit din comun ca două sau trei planete să se alinieze, dar este prima din decembrie 2004 când cinci planete vor putea fi văzute în acest mod. 

Mercur va fi cea mai puţin strălucitoare şi va fi mai apropiată de linia orizontului. 

Dr Greg Brown, astronom şef la Muzeul Regal Greenwich, transmite că, dintre toate planetele, cele mai uşor de observat vor fi Jupiter şi Venus. 

"Singura şansă să vedem toate planetele simultan este să fim pe fază într-o fereastră extrem de redusă ca timp. Mercur o să răsară înaintea Soarelui. Cu un binoclu sau un telescop pentru amatori va fi simplu să fie văzute. Fiţi însă atenţi, asiguraţi-vă că Soarele este sub linia orizontului pentru a evita să vă uitaţi direct la el, pentru că vă puteţi răni la ochi", a transmis acesta, citat de Daily Mail. 

Semnal în spaţiu. Ce riscuri sunt să contactăm, din greşeală, o civilizaţie extraterestră care să ne extermine

Un matematician spaniol a calculat riscurile ca omenirea să contacteze, din greşeală, o civilizaţie extraterestră cu intenţii negative faţă de planeta noastră. 

Pe numele său Alberto Caballero, spaniolul este doctorand la Universitatea din Vigo, Spania, iar lucrarea sa de cercetare nu a fost certificată încă. Dar acesta afirmă, conform Daily Mail, că omenirea ar putea trimite 18.000 de mesaje interstelare spre diferite exoplanete din Calea Lactee, iar probabilitatea ca acest lucru să ducă la distrugerea omenirii ar fi la fel de mare precum probabilitatea ca planeta noastră să fie lovită de un asteroid uriaş. 

Acesta spune că a ajuns la concluziile sale după cercetări cu privire la numărul de invazii lansate de o ţară către alta pe Pământ în ultimii 50 de ani. Apoi, Caballero a aplicat aceste date la numărul de exoplanete cunoscute, precum şi la numărul celor care ar putea fi locuibile. 

La aceste calcule, a adăugat şi estimările făcute de cercetătorul italian Claudio Maccone, care a spus că ar putea fi aproape 16.000 de civilizaţii extraterestre în Calea Lactee. În final, el a concluzionat că probabilitatea ca civilizaţii ostile să ne invadeze este foarte mică. 

"Probabilitatea unei invazii extraterestre de către civilizaţia unei planete către care trimitem un mesaj este de două ori mai mică decât probabilitatea ca planeta noastră să fie lovită de un asteroid uriaş, eveniment care are loc la 100 de milioane de ani", a scris spaniolul. 

"Am realizat această lucrare plecând de la viaţa aşa cum o ştim noi. Nu ştim cum gândesc extratereştrii. O civilizaţie extraterestră ar putea avea o compoziţie chimică diferită de a noastră, ar putea să le lipsească empatia sau ar putea avea comportamente psihopatologice diverse. Studiul meu are limite, e clar. Există această frică de a trimite mesaje în spaţiu, dar există foarte puţină cercetare cu privire la gradul de pericol", a mai precizat Caballero, conform sursei citate. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel