Dependența de zahăr poate fi depășită cu ajutorul înlocuitorilor din plante.
Omenirea nu a încetat să iubească dulciurile, dar zahărul are concurenți serioși. Aceste produse, dacă sunt folosite cu moderație, nu vor provoca diabet sau obezitate.
Stevia. Concurentul numărul unu este stevia. Există legende despre această plantă, care provine din America Latină. Se presupune că, în vremurile precolumbiene, indienii au adăugau stevia băuturii lor preferate.
Stevia aproape că nu este absorbită de organism, doar oferă un gust dulce băuturii sau deserturilor. În al doilea rând, este mai dulce decât zahărul Pe lângă gustul dulce, stevia are și un gust propriu, destul de unic, cu care nu toată lumea reușește să se obișnuiască.
Ouă marinate: un preparat culinar incredibil din cel mai simplu produs din frigider
Sirop de topinambur. Topinamburul și-a făcut loc, recent, în meniul celor atenți la sănătatea lor. Între timp, topinamburul este cunoscut de câteva secole și poartă numele tribului indian Tupinamba.
Din topinambur se face un sirop delicios cu indice glicemic foarte scăzut. Siropul poate fi adăugat la orice băutură și în deserturile preferate. Are un gust de miere, iar copiilor le place foarte mult. Acest produs este, de asemenea, ideal pentru diabetici.
Xilitol. Xilitolul este folosit ca înlocuitor al zahărului de multă vreme, inclusiv în industria alimentară. Cu toate acestea, este cunoscut în mare parte publicului în combinație cu guma de mestecat. Se spune că are un efect bun asupra smalțului dinților. Această pulbere albă și dulce este făcută din lemn de mesteacăn.
Desert delicios de ciocolată: fără făină și fără ouă. Toată familia te va lăuda
Are un gust plăcut și răcește puțin limba. Diabeticii folosesc xilitol încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar acum li s-au alăturat persoanele care doresc să slăbească. Caloriile din xilitol, totuși, nu sunt mai puține decât cele din zaharoză, dar nimeni nu va putea mânca mai mult de 50 de grame pe zi.
Pe lângă gustul dulce, această substanță interesantă are și proprietăți bactericide. Dacă tratezi o bucată de carne cu o soluție de xilitol, aceasta nu își va pierde prospețimea timp de două săptămâni de păstrare la temperaturi de la 0 la 5 grade. Xilitolul poate fi cumpărat de la o farmacie.
Salată din varză și roșii, o soluție miraculoasă când nu știi ce să gătești
Sirop de roșcove. Siropul de roșcove este mai cunoscut ca medicament pentru tuse și afecțiuni gastrointestinale. În Grecia, de exemplu, nu numai siropul, ci și fructele de roșcove sunt considerate delicatese tradiționale. Și în hieroglifele egiptene antice, imaginea unei păstăi de roșcove este echivalentă cu cuvântul „dulce”. Aceste păstăi au propriul gust pronunțat, care amintește de ciocolată sau de cafea. Nu are contraindicații.
Cremă de lămâie, un desert delicios, gata în câțiva pași
Zahăr de palmier. Zahărul de palmier este o adevărată delicatesă. Desigur, este foarte bogat în calorii, dar este recomandat să scapi de dependența de zahăr cu ajutorul lui.
Pentru a obține zahăr de palmier, și fac incizii în flori și sub ele se fixează recipiente pentru a colecta nectarul. Din acest nectar se obține un minunat produs auriu-brun cu aromă și gust de caramel.
Zahărul de palmier se adaugă în multe feluri de mâncare din bucătăria asiatică, se pune în ceai și cafea. O linguriță de zahăr de palmier conține 5 mg de calciu, 3 mg de fosfor, 8 mg de magneziu, 48 mg de potasiu, 0,5 mg de fier, precum și puțin zinc, cupru, tiamină, riboflavină și niacină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu