Care sunt cele cinci semne ale deficitului de vitamina D.
Vitamina D, cunoscută ca ”vitamina soarelui”, știut că se sintetizează ca urmare a expunerii la soare, și numai 10 minute, are un rol foarte important la nivelul organismului, acesta contribuind în reglarea nivelurilor de calciu și fosfor, ceea ce duce la întărirea oaselor. De asemenea, poate contribui și la sănătatea musculaturii, dar și a sistemului imunitar.
Astfel un deficit de vitamina D poate avea un impact major asupra stării de sănătate, motiv pentru care specialiștii recomandă ca în sezonul rece, din septembrie până în aprilie, să fie administrate suplimente de vitamina D, având în vedere că expunerea la soare este limitată în această perioadă.
Iată cinci semne ale deficitului de vitamina D și care este doza zilnică necesară.
Vă îmbolnăviți prea des
Vitamina D este esențială pentru a ne ajuta sistemul imunitar în a lupta eficient împotriva virusurilor și a bacteriilor.
În acest context, un semn comun de deficit de vitamina D este faptul că vă îmbolnăviți prea des.
”Dacă vă găsiți luptând continuu cu o răceală după alta, s-ar putea să se datoreze unor niveluri insuficiente ale acestui nutrient critic în sistemul dumneavoastră”, susține dieteticianul Amy Goodson, potrivit EatThis.
Schimbări ale dispoziției
Vitamina D are impact și asupra sistemului nervos central, astfel că un nivel insuficient de vitamina D în sânge poate duce la schimbări ale dispoziției, precum depresie și anxietate.
FOTO: Freepik @jcomp
Cel mai probabil are legătură cu expunerea la soare, știut fiind faptul că lumina naturală ne creează o stare de bine. Dacă starea de indispoziție se prelungește, în ciuda unor suplimentări cu vitamina D, este indicat să apelați la ajutor de specialitate.
Vă simțiți obosiți
Un alt semn al deficitului de vitamina D este starea de oboseală continuă, asta pentru că această vitamină este implicată în producerea de energie din organism.
Aveți dureri musculare
Vitamina D este importantă în buna funcționare a musculaturii, astfel că deficitul poate duce la dureri și slăbiciune musculară. Acest lucru ”poate afecta atât mușchii scheletici, cât și mușchii netezi ai corpului”, mai spune Goodson.
Sănătatea osoasă este afectată
Vitamina D are un rol crucial în absorbția calciului, care este este esențial pentru a avea oase puternice și sănătoase.
Deficitul de vitamina D poate duce, de asemenea, la dureri de oase și de spate, iar în cazuri severe, poate contribui chiar la apariția unor afecțiuni precum osteoporoza, aceasta din urmă în special în rândul femeilor ajunse la menopauză.
Care este necesarul de vitamina D
Recomandările generale din ghidurile internaționale privind cantitatea de vitamina D necesară pe zi (exprimată în unități internaționale), la persoanele sănătoase, sunt următoarele:
Copiii cu vârste cuprinse între 0 si 12 luni - 400 UI/zi
Persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze - 600 UI/zi
Persoanele peste 71 de ani - 800 UI/zi.
În funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane, medicul poate ajusta doza de vitamina D.
FOTO: Freepik@yuliyafurman
În alimente, vitamina D se găsește în uleiul de pește, pește (somon, păstrăv, ton, hering, macrou), ciuperci, gălbenuș și produse lactate.
Citește și: Produsul lactat cel mai indicat în curele de slăbire. Mihaela Bilic: Fără limită de cantitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu