Dependența de muncă este un comportament obsesiv-compulsiv prin care persoana are o nevoie constantă și incontrolabilă de a fi ocupată cu activități legate de muncă. Uneori, nu suntem conștienți că suferim de această problemă.
Andy Brown este coach și orator și, într-un reportaj publicat de Daily Mail, oferă câteva indicii pentru a te autodiagnostica și sfaturi pentru a face față acestei dependențe.
„Mulți oameni nu ar admite niciodată că sunt dependenți de muncă, dar semnele sunt evidente. Adesea, cei din jurul lor observă acest lucru mai clar: partenerul care rămâne singur cu copiii în fiecare seară sau prietenii care nu mai trimit mesaje pentru că știu deja că răspunsul va fi: „În seara asta nu, trebuie să lucrez", spune Brown.
Acestea sunt, conform lui Brown, cele cinci semne că ești dependent de muncă:
Muncești ore suplimentare
Dacă lucrezi constant până târziu în noapte și în weekenduri, este posibil să fii dependent de muncă. Acest lucru poate însemna că sacrifici ore de somn sau timp petrecut cu cei dragi pentru a răspunde la e-mailuri sau pentru a te conecta la sistemele de lucru.
Ești incapabil să te deconectezi
Acest semn poate apărea atunci când îți este greu să te relaxezi sau să încetezi să te gândești la muncă în timpul liber. Acest lucru ar putea provoca atacuri de anxietate, nopți de insomnie și neliniște, care în final ar putea duce la epuizare.
Viața ta personală este deteriorată
Dacă ești „căsătorit cu munca”, înseamnă că jobul tău va fi mereu pe primul loc, ceea ce va face dificilă menținerea relațiilor și prieteniilor. Înainte de a începe acest loc de muncă, este posibil să fi avut hobby-uri care îți permiteau să socializezi cu alții, dar acum le-ai neglijat.
Ești stresat în mod constant
Poți fi dependent de muncă dacă experimentezi stres cronic, oboseală și epuizare din cauza muncii constante. Stresul se poate manifesta fizic și mental, provocând schimbări de comportament.
Simptomele fizice pot include probleme stomacale, dureri în piept și tensiune musculară. Simptomele psihice includ dificultăți de concentrare, îngrijorare constantă și uitare.
De asemenea, poți deveni mai iritabil, dormi sau mănânci prea mult sau prea puțin și consumi mai mult alcool și tutun.
Te simți vinovat când te odihnești
Lucrezi în timpul prânzului și mănânci la birou pentru că îți este frică să iei o pauză? Sau poate nu îți iei toate zilele de concediu anual pentru că simți că nu „joci în echipă”.
Dacă te simți vinovat sau anxios atunci când iei pauze sau absentezi de la muncă, acestea ar putea fi semne că suferi de dependență de muncă.
Potrivit lui Andy Brown, primul pas este să conștientizezi dependența. "Conștientizarea faptului că ai un deficit emoțional și a comportamentelor specifice care îl provoacă te va ajuta să detectezi obiceiurile nesănătoase și să faci mici schimbări imediat", spune el.
În al doilea rând, trebuie să identifici motivul pentru care ești dependent: lipsa de încredere în ceilalți, nevoia economică, lipsa de stimă de sine, necesitatea de a umple un gol...
În al treilea rând, trebuie să îți prețuiești propria sănătate. "Dependenții trebuie să înceapă să valorizeze somnul, odihna și joaca și să le vadă ca pe niște factori care îi ajută să-și facă treaba mai bine, în loc să le vadă ca pe niște obstacole care îi împiedică să trimită „încă un e-mail", spune Brown.
De asemenea, trebuie să respingi ideea că nu poți face totul. "Lucrează mai inteligent, nu mai intens: obține ajutor, cere câteva sfaturi, îmbunătățește procesele", spune Brown.
De asemenea, trebuie să fii empatic și să observi comportamentul celorlalți, acordând o atenție deosebită celor dragi și la ceea ce au de spus, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu