Firele de păr alb pot apărea foarte devreme la unele persoane. Este adevărat că moștenirea genetică joacă un rol important în deciderea vârstei la care apare albirea părului, dar anumite obiceiuri de zi cu zi pot accelera acest fenomen.
Primele fire albe de păr apar în general după vârsta de 30 de ani. Mulți - bărbați și femei deopotrivă - își doresc să întârzie cât mai mult posibil încărunțirea părului. Deși există un rol bine determinat al eredității în ceea ce privește culoarea părului, factorii de mediu influențează de asemenea culoarea podoabei capilare.
Iată cinci sfaturi care pot întârzia apariția părului alb. Sunt studii care dovedesc eficiența acestora, dar nu trebuie să ne așteptăm la miracole, atrag atenția autorii.
1. Evitați fumatul
Fumatul este un factor principal al îmbătrânirii premature. Dintr-o singură țigară se pot acumula în organism o mulțime de substanțe toxice. Și cum fumătorii se opresc rareori la o singură țigară, imaginați-vă ce se întâmplă după ce fumezi mii de pachete de țigări.
Dar cum ajunge fumatul să îți scoată peri albi? Substanțele din tutun dăunează vaselor mici de sânge. Or, podoaba capilară este intens irigată cu sânge prin intermediul vaselor capilare de la nivelul scalpului. Intoxicate de fumat, aceste mici vase îmbătrânesc repede, nu mai asigură necesarul de nutrienți și astfel părul începe să albească.
2. Limitați expunerea la soare
La fel ca pielea, părul este și el sensibil la agresiunea razelor ultraviolete ale soarelui. Ideal este să ne protejăm atât pielea de soare, cât și părul cu ajutrul unui produs cu factor de protecție solară. Un studiu apărut în revista Nature a constatat că anumite celule responsabile de culoarea părului sunt capabile să migreze. Când pielea este agresată de soarele, melanocitele din bulbul pilos migrează spre piele și astfel părul este lăsat fără protecție, dar și fără... culoare.
3. Consumați suficiente vitamine
Părul are și el nevoie de anumite vitamine pentru a-și păstra frumusețea și sănătatea. Spre exemplu, lipsa de vitamine B6, B12, D și E favorizează îmbătrânirea prematură a părului. Consumați din belșug alimente bogate în vitaminele B6 și B12 (ton, linte, fructe de mare, sardine, ficat), nuci, semințe, ciuperci (surse de vitamine D și E). Un supliment cu vitamina D3 ar putea fi foarte util.
4. Luptați contra stresului
Nu întâmplător stresul este asociat cu albirea părului. Un studiu apărut în Nature Medicinea arată că hormonii de stres în exces împiedică regenerarea celulelor responsabile de culoarea părului. Așadar, stresul provoacă la propriu fire albe de păr. De asemenea, după o infecție, care înseamnă un stres pentru organism, producția de melanocite este perturbată, ceea ce poate duce de asemenea la înmulțirea firelor albe de păr. Așa că iată încă un motiv pentru a face tot posibilul să țineți stresul sub control și să aveți grijă la creșterea imunității organismului.
5. Atenție la vopseaua pentru păr!
Dacă vă numărați printre persoanele care își vopsesc părul de mult timp, trebuie să știți că vă aflați într-un cerc vicios. Vopseaua de păr conține substanțe chimice care atacă rădăcina firului de păr și duc la decolorarea acestuia. Poate ar fi bine să alegi o variantă naturale de vopsire a părului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu