Cântăm cu toţii "Mulţi ani trăiască", "Bună dimineaţa la Moş Ajun" şi "Prohodul Domnului" dar puţini sunt cei care ştiu cine este autorul versurilor şi, deopotrivă, compozitorul liniei melodice.
Alexandru Polodoleanu este numelui celui care a lăsat după el cântece scurte, simple dar care se confundă cu identitatea noastră naţională şi sunt parte din tradiţiile românilor.
Alexandru Podoleanu (n. 30 august 1846, Podoleni, Neamț – d. 1907, București) a fost un compozitor și un profesor român, care s-a remarcat prin crearea în spirit național a unor cântece bisericești. S-a afirmat ca puternică personalitate a muzicii religioase corale, aflându-se printre primii compozitori ai acestui gen de muzică.
A studiat mai întâi la Școala de cântări bisericești aflată la Mănăstirea Neamț și mai apoi la Conservatorul de Muzică, unde a studiat sub oblăduirea profesorului și muzicianului Eduard Wachmann.
Printre cântecele cărora le-a compus muzica se numără colindul „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Florile dalbe”, „Hristos a Înviat!” precum și „Mulți ani trăiască!”.
Bazându-se pe cântarea tradițională a Bisericii Ortodoxe Române Podoleanu i-a aplicat acesteia o armonizare adecvată. Stilul său a avut la origine cântările psaltice acesta prelucrând cântările bisericești în spirit național. O bună parte a melodiilor pe care le-a compus Alexandru Podoleanu – scrise pentru cor mixt sau cor bărbătesc, au intrat în repertoriul tradițional și oficial al Bisericii Ortodoxe Române, precum „Doamne miluiește”, „Crucii tale”, „Hristos a Înviat !” (în Fa major), cântările de la cununie, „Imnul arhieresc”, catismele de la înmormântare, irmoasele’, „Veșnica pomenire” (în Do minor), chinonicele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News