Cine a fost câinele Tommy, care are o statuie în Istanbul: Te iubim şi ne este dor de tine - Foto

Cine a fost câinele Tommy, care are o statuie în Istanbul Te iubim şi ne este dor de tine - Foto Pexels Ahmet Polat
Cine a fost câinele Tommy, care are o statuie în Istanbul Te iubim şi ne este dor de tine - Foto Pexels Ahmet Polat

Câinele Tommy a făcut parte din peisajul urban din Istanbul timp de peste 16 ani, moţăind la colţul străzii şi fiind hrănit de angajaţii restaurantelor din Nişantaşi, un cartier de lux din acest oraş, ai cărui reprezentanţi au inaugurat vineri o statuie în amintirea patrupedului, transmite AFP.

Mesajul "Tommy 2006-2022 - Te iubim şi ne este dor de tine" a fost gravat pe o mică placă din alamă, depusă la baza acestei statui din răşină lăcuită, care îl prezintă pe celebrul câine roşcat cu pete albe în timp ce stă culcat pe un trotuar - aşa cum stătea de obicei - la colţul unei străzi din Nişantaşi, unul dintre cele mai fermecătoare cartiere de pe malul european al oraşului Istanbul.



Tommy, care a murit pe 11 martie, nu este prima mascotă a unui cartier din Istanbul ai cărui locuitori i-au adus un astfel de omagiu: cel mai renumit dintre aceste animale de companie este motanul Tombili, a cărui statuie din bronz, inaugurată în august 2016, îl prezintă sprijinindu-se într-un cot - postura lui celebră - în cartierul Kadikoy, situat în partea asiatică a capitalei Turciei.



În Nişantaşi, un actor, Umut Kurt, şi un regizor, Olgu Baran Kubilay, sunt cei care au avut iniţiativa ridicării unui monument în amintirea câinelui Tommy, cu ajutorul primăriei de sector şi al unei donaţii oferite de o celebră marcă de conserve pentru câini.

"Există între 2,5 milioane şi 3 milioane de câini şi pisici pe străzile din Istanbul: oamenii le dau un nume, iar ei au propria rutină. Tommy trăia aici de aproape 20 de ani, devenise o legendă în Nişantaşi", a declarat Olgu Baran Kubilay, care regizează în această perioadă un film documentar despre animalele din acest cartier.

Municipalitatea din Istanbul îi sterilizează şi îi vaccinează, însă refuză să îi alunge din oraş sau să îi eutanasieze.

Pisicile şi câinii din Istanbul primesc adeseori crochete şi boluri cu apă proaspătă la colţuri de stradă şi în grădinile publice, coabitând fără probleme cu cei 17 milioane de locuitori ai oraşului, notează Agerpres.

Vezi și - De ce dă câinele din coadă şi de ce stă tot timpul după stăpân. Indiciile care îţi arată ce simte cel mai bun prieten al omului

Te-ai întrebat vreodată de ce câinele tău te urmăreşte peste tot prin casă sau prin curte? Sau de ce se ling pe bot din când în când? Iată câteva indicii care îţi arată ce simte cel mai bun prieten al omului. 

1. Datul din coadă 

 

Mulţi dintre noi asociem datul din coadă cu un câine fericit, dar nu este mereu cazul. Deşi poate fi şi un semn al fericirii, datul din coadă poate fi şi un semn al supra-stimulării, al frustrării sau poate arată că animalul doar analizează ce este în faţa sa. 

Conform Daily Mail, dacă patrupedul dă din coadă dintr-o parte în alta, dar pare tensionat şi nu îşi mişcă şi alte părţi din corp, este pentru că se simt supra-stimulaţi şi ar trebui lăsaţi în pace. Dacă mişcarea cozii este tot dintr-o parte în alta, dar lentă, atunci câinele este calm, dar îşi analizează următoarea mişcare. 

Abia mişcatul cozii precum elicele de elicopter reprezintă un semn clar de prietenie. 

2. Tremuratul dinţilor 

 

La oameni, acest lucru apare când ne este frig, dar la câini înseamnă cu totul altceva. Unul dintre motive poate fi reprezentat de probleme dentare, parodontoză, etc. 

Nici alte comportamente compulsive nu trebuie ignorate, cum ar fi strănutul excesiv sau linsul nasului. 

3. Linsul pe bot

 

Deşi poate fi interpretat drept un semn de anticipare pentru o masă gustoasă, linsul pe bot poate fi şi un indicator al unei boli sau al fricii. Poate fi şi un semn de nervozitate, dar poate fi şi un semn pentru oameni sau alte animale că, deşi nu se simt confortabil într-o anumită situaţie, nu vor încerca să facă rău nimănui. 

4. Statul cu burta în sus 

 

Poate fi un semn că patrupedul vrea să fie mângâiat pe burtă, dar nu mereu. Poate fi şi un semn că, deşi se simt ameninţaţi, câinii vor să arate că sunt supuşi şi că nu vor încerca să facă rău. Abia când statul cu burta în sus se combină cu mişcatul cozii şi cu un corp relaxat este semn că animalul vrea afecţiune. 

5. De ce nu te lasă câinele singur 

 

Câinii sunt animale de haită şi nu înţeleg că oamenii se bucură şi de timp doar pentru ei. Câinilor le place socializarea şi presupun că şi oamenii gândesc la fel, tocmai de aceea dacă sunt lăsaţi singuri pentru perioade lungi de timp vor avea probleme comportamentale. 

În plus, trebuie reţinut că acestor animale nu le place să fie îmbrăţişate. Câinii se pot simţi captivi sau pot simţi că omul încearcă să îi domine. Dacă pe stăpâni îi mai lasă să îi ia în braţe, străinii ar trebui să se abţină de la astfel de comportamente cu câinii, pentru că aceştia pot deveni nervoşi. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel