Un studiu realizat în Spania scoate la iveală detalii neştiute despre Cristofor Columb, unul dintre cei mai cunoscuţi exploratori din istorie.
Exploratorul Cristofor Columb din secolul al XV-lea a fost un evreu sefard din Europa de Vest, au declarat sâmbătă oamenii de ştiinţă spanioli, după ce au folosit analize ADN pentru a descifra un mister vechi de secole, informează Reuters.
Reprezentanţi ai mai multor ţări s-au contrazis cu privire la originile şi locul de înmormântare al acestui personaj controversat care a condus expediţiile finanţate de Spania începând din anii 1490, deschizând calea către cucerirea europeană a Americilor.
Mulţi istorici au pus la îndoială teoria tradiţională conform căreia Columb ar fi venit din Genova, Italia. Alte teorii îi atribuie origini variate, considerându-l fie un evreu spaniol sau un grec, fie un basc, un portughez sau chiar un britanic.
Pentru a rezolva misterul, cercetătorii au realizat o investigaţie ştiinţifică întinsă pe durata a 22 de ani, condusă de expertul medico-legal Miguel Lorente, prin testarea unor eşantioane minuscule prelevate din rămăşiţe umane îngropate în Catedrala din Sevilla, un spaţiu marcat de mult timp de autorităţile de acolo drept ultimul loc de odihnă al lui Columb, deşi au existat revendicări rivale, conform Agerpres.
Ei le-au comparat cu eşantioane prelevate de la rude şi descendenţi cunoscuţi, iar descoperirile lor au fost anunţate într-un documentar intitulat "ADN-ul lui Columb: Adevărata origine", ce a fost difuzat sâmbătă de televiziunea naţională spaniolă TVE.
"Avem ADN de la Cristofor Columb, foarte parţial, dar suficient. Avem ADN de la Hernando Colon (Ferdinand Columb - n.red.), fiul său", a declarat Miguel Lorente în cadrul emisiunii.
"Şi atât în cromozomul Y (masculin), cât şi în ADN-ul mitocondrial (transmis de mamă) al lui Hernando există trăsături compatibile cu originea evreiască", a adăugat el.
Aproximativ 300.000 de evrei trăiau în Spania înainte ca "Reyes Catolicos", monarhii catolici Isabella şi Ferdinand, să le ordone evreilor şi musulmanilor să se convertească la credinţa catolică sau să părăsească ţara. Mulţi din acei evrei s-au stabilit în alte zone ale lumii. Cuvântul "sefard" provine de la "Sefarad", care înseamnă "Spania" în ebraică.
După ce a analizat eşantioane prelevate din 25 de locuri posibile din alte regiuni, Miguel Lorente a declarat că se poate spune doar că exploratorul Columb s-a născut în Europa de Vest.
Joi, Miguel Lorente a anunţat că au fost confirmate teoriile anterioare conform cărora rămăşiţele din Catedrala din Sevilla i-au aparţinut lui Cristofor Columb.
Cercetările privind naţionalitatea lui Columb au fost complicate de o serie de factori, inclusiv de cantitatea mare de date care au fost analizate. Dar "rezultatul este aproape absolut fiabil", a declarat Miguel Lorente.
Cristofor Columb a murit la vârsta de 55 de ani în oraşul Valladolid din Spania, în 1506, dar a dorit să fie înmormântat pe insula Hispaniola, care este împărţită în prezent de Republica Dominicană şi Haiti. Rămăşiţele sale pământeşti au fost duse acolo în anul 1542, apoi mutate în Cuba în 1795 şi apoi, după cum se credea deja de mult timp în Spania, au fost aduse în oraşul Sevilla, în anul 1898.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu