Cine a fost Samuel del Campo, consulul chilian de la București care a salvat peste 1.200 de evrei. Iohannis va oferi documente unui muzeu din Chile

Chile își închide frontierele
Chile își închide frontierele

În anul 2022, în România a fost dezvelită o placă în memoria lui Samuel del Campo, consulul chilian de la București care a salvat viața a numeroși evrei.

Cu ocazia vizitei sale în Chile, președintele Klaus Iohannis va dona Muzeului Memoriei și al Drepturilor Omului materiale despre activitatea lui Samuel del Campo, care a salvat viața a numeroși evrei de persecuţiile n#ziștilor, scrie publicația chiliană Emol, conform Rador.

De asemenea, va oferi aceluiași muzeu copii ale documentelor referitoare la refugiații chilieni sosiți în România după lovitura de stat din Chile din 11 septembrie 1973.

Cine a fost Samuel del Campo?

Samuel del Campo, născut la Linares, Chile, a fost consul în România, renumit pentru că a salvat viețile a aproximativ 1.200 de evrei polonezi și români în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta, după ce a eliberat pașapoarte și permise de trecere chiliene, împiedicându-i să fie trimiși în lagărele de concentrare n#ziste.

A fost un fapt care nu a respectat reglementările vremii din Chile. Toate acestea s-au întâmplat în timp ce servea ca  însărcinat de afaceri al Chile în România (1941-1943), în timp ce reprezenta interesele Poloniei în România, având în vedere ocupația germană a mai multor țări europene.

Acțiunea lui Del Campo, considerată „eroică” de cei care i-au urmărit îndeaproape povestea și momentele sângeroase ale războiului, este de o asemenea relevanță, încât a fost chiar inclusă în ancheta „Dincolo de diplomație. Povestea inedită a lui Samuel del Field”, de către Jorge Schindler del Solar.

Aceasta, după ce prim-secretarul de atunci al Ministerului Afacerilor Externe, a aflat că prin intermediul Ambasadei chiliene în Israel, „a fost primită o scrisoare de la un cetățean israelian că a găsit printre hârtiile tatălui său niște documente numite „laissez-passer”, care înseamnă „lasă să treacă””, și care fusese acordat de Del Campo.

Însuși Schindler a fost cel care a călătorit în România pentru a despica firul poveștii și pentru a putea construi povestea. Între timp, Academia Diplomatică din Chile i-a dedicat un articol amplu despre dificultățile pe care le-a întâmpinat Del Campo în îndeplinirea atribuțiilor sale.

„Devreme, rapoartele trimise în Chile de către diplomat arată oroarea deportărilor și suferința comunității evreiești pe teritoriul României, dar fără a găsi prea mult răspuns de la Santiago. Presiunea n#zismului asupra guvernului român a crescut pe măsură ce trupele germane au crescut. Au fost staționați în țară, înrăutățind soarta deja complicată a refugiaților polonezi. Era imperativ să acționăm rapid și cu hotărâre”, detaliază aceștia. De altfel, aceștia comentează că deciziile adoptate de Del Campo nu au fost „examinate pe meritul lor” la momentul respectiv, ci că au însemnat chiar „să-și pună propria viață în pericol grav” .

Aceștia adaugă că „plecarea sa din țară a coincis cu declararea postului său vacant din Santiago, lăsându-l lipsit, în ultimii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, de aceeași protecție pe care a acordat-o altora. Din mediul cunoscut s-a putut stabili doar cine și-a petrecut ultimele zile în Franța, fără să se fi întors vreodată în Chile ”.

În 2017, a fost numit de către Autoritatea pentru Comemorarea Martirilor și Eroilor Holocaustului, Yad Vashem, drept „ Drepți printre Națiuni”, iar în 2022 a fost inaugurată o placă în cinstea memoriei sale într-una dintre piețele principale ale Bucureștiului, într-un un loc special conceput pentru a onora victimele Holocaustului. Placa comemorativă este situată în fața Marii Sinagogi a orașului.

Video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel